Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η επικίνδυνη μάχη των εντυπώσεων

Η επικίνδυνη μάχη των εντυπώσεων

Η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και η λήψη έκτατων περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές της χώρας, έδωσαν «πάσα» τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στους γενικά αντιδρούντες για να αρχίσουν το γνωστό παιχνίδι των ευθυνών, κάνοντας λόγω για αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για πρόωρους πανηγυρισμούς όσον αφορά στη διαχείριση του πρώτου κύματος και άλλα πολλά. Πολλά και εξοργιστικά, αν αναλογιστεί κανείς τη διγλωσσία όλων αυτών, που προσαρμόζουν τις θέσεις τους ανάλογα με την περίσταση και την φορά του ανέμου.

Αυτοί που φωνάζουν τώρα για τις μάσκες στα σχολεία, είναι οι ίδιοι που μιλούσαν για ανευθυνότητα όταν έγινε μη υποχρεωτική η χρήση της σε κάποιους χώρους πριν από μερικούς μήνες. Οι ίδιοι που σπεύδουν να σχολιάσουν τις δηλώσεις Κικίλια για το πότε θα έρθουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, είναι αυτοί που κατά καιρούς τάσσονται υπέρ του αντιεμβολιαστικού κινήματος και μιλούν για τσιπάκια και πειραματόζωα.

Η ανάγκη κάποιων να πουν κάτι απλά και μόνο για να βρίσκονται στην επικαιρότητα, είναι σε περίοδο «ειρήνης» ενίοτε διασκεδαστική. Εν καιρώ «πολέμου» όμως, τώρα που δίνουμε μια μάχη με ένα εχθρό που έχει κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Το να γίνονται επίσημες δηλώσεις τύπου «ρίχνουν την ευθύνη στους νέους για την έξαρση των κρουσμάτων», δεν είναι κάτι απλό, μία «κλασική» αντιπολιτευτική δήλωση. Είναι μία άποψη που μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένες εντυπώσεις και αντιδράσεις και να «μπλοκάρει» μια τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για το κοινό καλό. Κανείς δεν κατηγόρησε τους νέους. Τον περασμένο Μάρτιο, όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είχαν κατά μέσο όρο ηλικία τα 48,6 έτη. Τον Αύγουστο ο μέσος όρος έφτασε τα 36,2 έτη. Η αλλαγή αυτή επιβάλλει νέα στάση, νέα μέτρα, νέες προειδοποιήσεις. Το γεγονός επίσης ότι οι νέοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί αλλά να μεταδίδουν τον ιό, δεν αφήνει περιθώρια αδράνειας.

Οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πολλές φορές ότι ο νέος ιός είναι απρόβλεπτος και αυτό συνεπάγεται συνεχή επιφυλακή και αναπροσαρμογή των μέτρων. Κανείς δεν κατηγορεί κανένα και κανείς δεν πρέπει ανεύθυνα να μπαίνει σε ένα παιχνίδι επικίνδυνων δηλώσεων, απλά για να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Την μάχη θα την κερδίσουμε, αν αγωνιστούμε όλοι μαζί τίμια και υπεύθυνα.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 23 Αυγούστου

Check Also

Αύξηση περιστατικών κορονοϊού παγκοσμίως: Τι συμβαίνει με την υποπαραλλαγή JN.1

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η …