Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Η άυλη συνταγογράφηση παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό με «live» δοκιμή

Η άυλη συνταγογράφηση παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό με «live» δοκιμή

Το νέο σύστημα της «άυλης» συνταγογράφησης παρουσιάστηκε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Ελπίδα Φωτιάδη, προϊστάμενη ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, και η γιατρός Γιώτα Λυμπεροπούλου.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι, θα αποφέρει τριπλό όφελος. Πρώτον θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά των χρονίως πασχόντων, καθώς θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, και μάλιστα σε μία εποχή που οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατεύονται.

Δεύτερον, θα απαλλάξει τους γιατρούς από χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες, επιτρέποντάς τους να εστιάσουν σε περιστατικά που χρήζουν της άμεσης φροντίδας τους, ειδικά τη στιγμή που δίνεται η μάχη με τον κορονοϊό. Τέλος θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα του κράτους να παρακολουθεί την φαρμακευτική δαπάνη, εντοπίζοντας στρεβλώσεις.

«Είναι μία πρωτοβουλία από την οποία κερδίζουν όλοι. Κερδίζει πρώτα απ’ όλα ο ασφαλισμένος -και ειδικά οι χρονίως πάσχοντες- γιατί μπορεί να λαμβάνει πια αυτοματοποιημένα στο κινητό του την συνταγή του. Κερδίζουν οι ίδιοι οι γιατροί διότι απελευθερώνουν χρόνο για να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά περιστατικά τα οποία χρειάζονται ιατρική φροντίδα και αποδεσμεύονται από μία διαδικασία που είχε τα χαρακτηριστικά ρουτίνας.

Και βέβαια κερδίζει και το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα αποκτά μία ακόμα καλύτερη εικόνα για την έκταση της φαρμακευτικής δαπάνης, για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συνταγογράφηση και για τις πιθανές εξοικονομήσεις που μπορούν να γίνουν και στο πλαίσιο αυτό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν ο τρόπος εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα ehealth.gov.gr και τα δύο απλά βήματα που χρειάζεται να κάνουν οι ασφαλισμένοι και οι γιατροί, ώστε η άυλη συνταγή να καταλήξει ταχύτατα στο κινητό τηλέφωνο του ασθενή. Η συνταγή θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ και θα στέλνεται τακτικά.

Δείχνοντας τη διαδικασία, η κ. Λυμπεροπούλου έγραψε μία συνταγή για λογαριασμό του κ. Σκέρτσου, η οποία παραδόθηκε άμεσα στο κινητό του.

Ενδεικτικά, το 2019 ασφαλισμένοι πραγματοποίησαν 5,26 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς τη στιγμή που οι γιατροί που συνταγογραφούν ήταν περίπου 40.000. Κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 75 εκατομμύρια συνταγές.

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …