Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Εξαιρούνται από τη φαρμακευτική δαπάνη τα εμβόλια

Εξαιρούνται από τη φαρμακευτική δαπάνη τα εμβόλια

Εκτός της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης βγαίνουν τελικώς τα εμβόλια, αίτημα που υπήρχε εδώ και χρόνια από τη φαρμακευτική αγορά.

Με τροπολογία που ενέταξε στο νομοσχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ ο υπουργός Υγείας, προβλέπεται ότι τα εμβόλια δεν θα υπολογίζονται πλέον στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση και αγγίζει τα 1,945 δις ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη κάλυψη άλλων φαρμάκων για τους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι μόνο το clawback για τα εμβόλια θα άγγιζε φέτος περί τα 200 εκατ. ευρώσε ένα σύνολο clawback περίπου 800 εκατ. ευρώ. Έτσι φέτος θα υπάρξει ελάφρυνση της αγοράς από τις υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπέρβασης της δαπάνης.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία που πέρασε στη Βουλή: «Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η εξαίρεση των εμβολίων από την εφαρμογή του μέτρου του clawback για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η δαπάνη των εμβολίων από 1/9/2020 δεν συνυπολογίζεται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζονται το ύψος της δαπάνης των εμβολίων, η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια για την εξαίρεση της εν λόγω δαπάνης από τη φαρμακευτική δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Check Also

Γεωργιάδης στην κοπή πίτας ΕΟΦ: Κρίσιμη η ταχύτητα στις εγκρίσεις φαρμάκων για τη θετική λίστα

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση της κοπής πίτας …