Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Βασίλης Κοντοζαμάνης: Πώς έφτασε στο «κόκκινο» το ΕΣΥ μέσα σε 10 ημέρες

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Πώς έφτασε στο «κόκκινο» το ΕΣΥ μέσα σε 10 ημέρες

Η αύξηση των κρουσμάτων και ως εκ τούτου των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ, έφερε το ΕΣΥ σε οριακό σημείο και οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για καθολικό lockdown.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, πριν από 10 ημέρες στο σύστημα υγείας νοσηλεύονταν 922 ασθενείς με Covid-19, ενώ σήμερα νοσηλεύονται 1503, δηλαδή είχαμε μια αύξηση 600 ασθενών σε 10 ημέρες (63%).

«Στο πρώτο κύμα είχαμε νοσηλεύσει μόλις 300 ασθενείς στην κορύφωση, το 1/5 των ασθενών που νοσηλεύουμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το ΕΣΥ διαθέτει 3339 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό. «Περίπου 2000 είναι κενές. Τις τελευταίες 5 ημέρες απαιτούνται 100 νέες κλίνες καθημερινά για ασθενείς με Covid-19. Mε αυτόν τον ρυθμό σε 20 ημέρες θα είχαν εξαντληθεί όλες οι απλές κλίνες νοσηλείας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, μέσα σε διάστημα 10 ημερών χρειάστηκαν επιπλέον 95 κλίνες. «Με αυτόν το ρυθμό, όλες οι διαθέσιμες κλίνες θα είχαν εξαντληθεί σε 15-20 ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός τόνισε ότι, μέσα σε ελάχιστες ημέρες σχεδόν τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες. «Από 89 νοσηλείες στις 27 Οκτωβρίου φτάσαμε τις 397 στις 3 Νοεμβρίου.

Παρόμοια η εικόνα και στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Από 12 κατειλημμένες ΜΕΘ στις 27 Οκτωβρίου, φτάσαμε στις 63 στις 3 Νοεμβρίου».

Check Also

Απογευματινά χειρουργεία: Κινητοποιήσεις σήμερα από τους υγειονομικούς

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία …