Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Α. Μπέρλερ για ηλεκτρονικό φάκελο υγείας: Ο πολίτης πρέπει να επιλέγει ελεύθερα πού και πώς θέλει να τηρεί τα δεδομένα του

Α. Μπέρλερ για ηλεκτρονικό φάκελο υγείας: Ο πολίτης πρέπει να επιλέγει ελεύθερα πού και πώς θέλει να τηρεί τα δεδομένα του

Ο χώρος της υγείας είναι από τους πιο δύσκολους για να ψηφιοποιηθεί, σχολίασε κατά την εισήγησή του στο Health IT Conference o κ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, Αντιπρόεδρος HL7 Hellas, IHE Europe, τονίζοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που το έργο το στηρίζει και η ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπέρλερ, η δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας δεν είναι μια web εφαρμογή που θα την υλοποιήσει ένας και μόνο ανάδοχος, αλλά ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων. Για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας απαιτούνται κωδικοποιήσεις και πρότυπα, ένα μοντέλο διακυβέρνησης και θεσμικό πλαίσιο και οδικός χάρτης υλοποίησης σεναρίων διαλειτουργικότητας.

«Ο πολίτης πρέπει να έχει ελεύθερη επιλογή πού και πώς θέλει να τηρεί τα δεδομένα του, όπως επιλέγει τον γιατρό του ή την τράπεζα του. Χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε δεδομένα ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, να ενημερώνεται για την αυτοφροντίδα και, πάνω από όλα, να ελέγχει όλα αυτά τα δεδομένα. Οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στα μητρώα ασθενών και σε ένα οργανωμένο σύστημα παρακολούθησης του ασθενή.

Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να παρακολουθεί όλα αυτά, για να αποζημιώνει μέσω ΕΟΠΥΥ τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, να επιβάλλει τα πρότυπα ποιότητας και να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία», κατέληξε.

Check Also

Σε δημόσια διαβούλευση το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024,  το σχέδιο νόμου του Υπουργείου …