Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ένα δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση

Ένα δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση

Τα συνεχόμενα κρούσματα σε κλειστές δομές το τελευταίο διάστημα προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση. Οι περιπτώσεις, μάλιστα, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, όπου τα κρούσματα «συνοδεύονται» συνήθως και με αυξημένο αριθμό θανάτων, κρατούν σε εγρήγορση όλους τους φορείς που ασχολούνται με την διαχείριση της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και γνωρίζει καλά πως, πέραν των κλειστών δομών, ο Σεπτέμβρης φέρνει μαζί του δύο ακόμη μεγάλες προκλήσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Από τη μία είναι η επιστροφή των τελευταίων αδειούχων και από την άλλη το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου. Το τελευταίο ειδικά, απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς, δεδομένων των μεγάλων αντιδράσεων που υπάρχουν ακόμη, τόσο για την επαναλειτουργία των σχολείων γενικά, όσο και για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να εφαρμόσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά πως η αντιπολίτευση περιμένει στην γωνία για το πρώτο λάθος, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που την απασχολεί. Το πρώτο και σημαντικότερο, είναι να μην γίνει αυτό το λάθος και ξεφύγει η κατάσταση τον Σεπτέμβριο, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι όντως πολύ δύσκολα. Το σύστημα πρέπει να αντέξει, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες και η επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να επιδεινωθεί.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ένα πρόσωπο που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και όχι άδικα, δεν είναι απλά αυτός που μας «μαστιγώνει» τηλεοπτικά, θυμίζοντάς μας τις ευθύνες που έχουμε όλοι στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται επί ποδός 24 ώρες το 24ωρο, είτε για να προλάβει είτε για να διαχειριστεί όποια κρίση προκύψει γύρω από την πανδημία και όχι μόνο.

Μαζί με αυτόν, ο Σωτήρης Τσιόδρας και μια μικρή ομάδα στενών συνεργατών του Μητσοτάκη, «μάχονται» να προλάβουν τα απρόβλεπτα και να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Είναι αυτό εφικτό; Είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, η έκβαση του οποίου θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην κυβέρνηση. Είναι όμως εφικτό να κερδηθεί, αν υπάρξει η απαιτούμενη συνεργασία, αν όλοι, αντιπολίτευση και πολίτες, αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και πράξουμε τα δέοντα και αν κατανοήσουμε επιτέλους ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί και όχι ο ένας εναντίον του άλλου.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …