Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ένας Σεπτέμβρης γεμάτος προκλήσεις

Ένας Σεπτέμβρης γεμάτος προκλήσεις

Όλοι περιμέναμε φέτος ένα πιο χαλαρό καλοκαίρι σε σχέση με το περσινό, το πρώτο της πανδημίας. Η μεγάλη πίεση που περάσαμε τους προηγούμενους μήνες, σε συνδυασμό με την εμπειρία που αποκτήθηκε στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την ικανοποιητική πορεία των εμβολιασμών, ενίσχυε τις προσδοκίες για πιο θετικές και ανέμελες ημέρες.

Ωστόσο τα γεγονότα διέψευσαν τις προσδοκίες αυτές. Εκτός από την πανδημία που επέλεξε να…ζήσει και αυτή έντονα το ελληνικό καλοκαίρι, ήρθαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές, για να μαυρίσουν ό,τι κατάφερε να κρατήσει ένα κάπως πιο φωτεινό και αισιόδοξο χρώμα. Ζήσαμε ένα καλοκαίρι που δοκιμάστηκε η ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, αλλά και οι εξαντλημένες αντοχές των πολιτών.

Ζούμε τις τελευταίες ημέρες ενός καλοκαιριού, στο οποίο δεν κυριαρχούν οι όμορφες αναμνήσεις από τις διακοπές, αλλά ένα συνονθύλευμα από ζόρικες εικόνες γεμάτες αβεβαιότητα, ανησυχία, πίκρα, θυμό και αγωνία. Ο απολογισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η απόδοση των ευθυνών όπου υπάρχουν πρέπει να γίνει. Και όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλα θα πρέπει να γίνουν στο σωστό χρόνο ώστε οι όποιες αποφάσεις να μην ληφθούν εν βρασμώ, μόνο και μόνο για να κλείσουν τα “αντιπολιτευτικά στόματα”. Δεν είναι περίοδος για κινήσεις εντυπωσιασμού. Είναι περίοδος για πράξεις ουσίας.

Από την άλλη, ο Σεπτέμβρης θα φέρει επιπλέον προκλήσεις για την κυβέρνηση γενικά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά. Το ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι 1η Σεπτεμβρίου εάν θα κάνει το εμβόλιο, διαφορετικά θα τεθεί σε αναστολή εργασίας. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να τηρήσει το νόμο για να προστατεύσει τη δημόσια Υγεία, ωστόσο τα κενά που θα δημιουργηθούν από όσους δεν αλλάξουν γνώμη, θα είναι μεγάλα. Και μάλιστα, σε μία περίοδο που προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι αποσκευές των καλοκαιρινών διακοπών, προβλέπεται να φέρουν μαζί τους και σημαντικές αναταράξεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους περιορισμούς που θα έχουν οι ανεμβολίαστοι και ποια άλλα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να αποφύγουμε ένα νέο καθολικό lockdown. Αν τελικά αυτό είναι εφικτό.

Ο Σεπτέμβρης προβλέπεται ιδιαίτερα ζόρικος από πολλές απόψεις. Γιατί θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και, μάλιστα, σχεδόν ακαριαία.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …