Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ώρα για restart και στο Φάρμακο

Ώρα για restart και στο Φάρμακο

Δύο είναι τα σταθερά ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα: η επιδοκιμασία της κυβέρνησης για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, αλλά και η αγωνία των πολιτών για το μέλλον της οικονομίας.

«Δυστυχώς η ανεργία θα αυξηθεί, η οικονομία θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση, το χρέος θα αυξηθεί, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δείχνοντας ότι οι φόβοι των πολιτών είναι απόλυτα δικαιολογημένοι.

Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι θετικό από την κρίση που διανύουμε, είναι τα καλά αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, που έδειξαν ότι όλα είναι εφικτά όταν υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα στη σωστή θέση. Η αποφασιστικότητα, η άμεση λύση των προβλημάτων και ο εκσυγχρονισμός του κράτους επιβάλλεται να «συνοδεύουν» και όλες τις αποφάσεις και δράσεις της επόμενης ημέρας.

Ο τομέας του φαρμάκου έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη «θεραπεία» τόσο της οικονομίας, όσο και του τομέα της Υγείας ο οποίος επανήλθε «βιαίως» στις προτεραιότητες όλων των χωρών του κόσμου. Εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στον επαναπροσδιορισμό της φαρμακευτικής πολιτικής, στην «υγιή» επίλυση του θέματος των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, στην αξιοποίηση των κλινικών μελετών, στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά και να δρομολογηθούν λύσεις.

Το gov.gr αλλά και οι υπόλοιπες πλατφόρμες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ενεργοποιήθηκαν την περίοδο του lockdown δείχνουν ότι έχουμε πλέον τα κατάλληλα άτομα για να προχωρήσουν την ενοποίηση των συστημάτων του τομέα της Υγείας (συνταγογράφησης φαρμάκων, αναλωσίμων, εξετάσεων) και να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δυνατότητες για τον έλεγχο των δαπανών, αλλά και τον στοχευμένο επιμερισμό τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τάσεις.

Επένδυση στην καινοτομία θα πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο μέγιστο την διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, ώστε οι νέες θεραπείες να έρχονται άμεσα στη χώρα μας, προς όφελος των ασθενών, αλλά και του ΕΣΥ μέσω της εξοικονόμησης πόρων που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμα στο σύστημα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει κυριολεκτικά να «αρπάξει» όλες τις ευκαιρίες που της παρέχονται για ένα πραγματικό restart σε όλους τους τομείς. Καμία συνεργασία που μπορεί να φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 7 Ιουνίου

Check Also

204 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι σήμερα

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον ΕΟΔΥ 204 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, …