Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Χαλάρωση μέτρων, χαλάρωση ενημέρωσης;

Χαλάρωση μέτρων, χαλάρωση ενημέρωσης;

Η σωστή επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας ήταν ένα από τα σημεία κλειδιά που βοήθησαν σημαντικά στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κρίσης. Από την αρχή οι αρμόδιοι φορείς και οι ειδικοί ξεκαθάρισαν ότι τα fake news είναι ένας εξίσου δυνατός εχθρός όσο και ο νέος κορονοϊός και γι’ αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί μέσω της άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης.

Κοντοζαμάνης, Χαρδαλιάς και Τσιόδρας βρίσκονταν επί 72 ημέρες στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ώστε να ενημερώσουν, να συμβουλέψουν, να αποτρέψουν, να ξεκαθαρίσουν ασάφειες. Με αυτό τον τρόπο περιορίστηκε κατά μεγάλο ποσοστό η προσπάθεια κανιβαλοποίησης των πραγματικών γεγονότων και διασποράς πανικού μέσω ψευδών ή υπερβολικών ειδήσεων.

Η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε και σε μία χαλάρωση της ενημέρωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και όμως, η περίοδος που διανύουμε είναι εξίσου σημαντική επικοινωνιακά και θα πρέπει να γίνονται λεπτοί και συνεπείς χειρισμοί. «Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ», τονίζουν οι ειδικοί. «Δεν χαλαρώνουμε, παρακολουθούμε στενά, μέρα με τη μέρα, τις εξελίξεις», αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τα περιστατικά με τις τοπικές εστίες και τα έκτακτα μέτρα σε περιοχές της βορείου Ελλάδας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Σε εγρήγορση θα πρέπει να παραμείνει και η ενημέρωση των δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση του κοινού.

Οι καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, τα ελλιπή στοιχεία για την προέλευση των κρουσμάτων όταν αυτά παρουσιάζονται αυξημένα και προκαλούν ανησυχία στο κοινό, είναι θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, γιατί έρχονται σε «κόντρα» με τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για το άνοιγμα της χώρας στον εσωτερικό, αλλά και τον εξωτερικό τουρισμό.

Αλλαγές στις λίστες των αεροδρομίων που επιτρέπονται ή απαγορεύονται οι πτήσεις θα πρέπει να κοινοποιούνται άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία και όχι να γίνονται γνωστά από ενημερωτικά δελτία αεροπορικών εταιρειών.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Κάποιοι μπορεί να τα θεωρήσουν ασήμαντα, ωστόσο δεν είναι. Γιατί η νέα κανονικότητα φέρνει και νέες επικοινωνιακές ανάγκες, που επίσης πρέπει να καλύπτονται άμεσα, ώστε να αποτρέπονται παρερμηνείες και υπερβολές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες κατάφεραν το ακατόρθωτο τους τελευταίους μήνες απ’ όλες τις απόψεις και αυτή η επιτυχία της χώρας μας θα πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια και σκληρή δουλειά από όλους.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 21 Ιουνίου

Check Also

2.472 κρούσματα, 8 θάνατοι, 133 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.472 …