Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Υψηλό βαθμό συμμόρφωσης στα μέτρα έδειξαν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις – Θα είναι σαρωτικοί και την επόμενη εβδομάδα

Υψηλό βαθμό συμμόρφωσης στα μέτρα έδειξαν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις – Θα είναι σαρωτικοί και την επόμενη εβδομάδα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε τα στοιχεία από τους ελέγχους που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο, τονίζοντας ότι αυτοί θα συνεχιστούν σαρωτικά και την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά:

Από 9 – 19 Νοεμβρίου μέχρι και εχθές έχουν πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Περιφέρειες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 43.051 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 379 παραβάσεις, έχουν επιβληθεί 712 πρόστιμα συνολικού ύψους 293.850 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 315 συνολικά ημερών.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν στη μη χρήση μάσκας και στη μη τήρηση των σχετικών με τις μετακινήσεις μέτρων.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου μέχρι χθες, 20 Νοεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί από μεικτά κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας συνολικά 204 ειδικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις, όπως βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, τράπεζες, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και χώρους γραφείων.

Το δείγμα περιλάμβανε επιχειρήσεις από 5 έως και 839 εργαζομένους στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου – Ταύρου, Χαϊδαρίου, Ελληνικού Αργυρούπολης, Μάνδρας, Τανάγρας στα Οινόφυτα, Ρεθύμνου, Λάρισας, Πατρέων και Σερρών.

Ελέγχθηκαν ως προς την τήρηση των μέτρων του επιδημιολογικού συναγερμού και ειδικότερα για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, την εφαρμογή του συστήματος εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με διακρίβωση των αναγραφόμενων στο έντυπο 4.1 του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για COVID – 19 σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Εργασίας, την τήρηση του δηλωθέντος ωραρίου και την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και χρήσης μέτρων ατομικής προστασίας.

Επίσης έγινε σχετική ενημέρωση και δόθηκαν οδηγίες στους ελεγχόμενους αναφορικά με την αξιολόγηση του κινδύνου από τον κορονοϊό SARS– COV-2, το σχεδιασμό και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των ειδικότερων οδηγιών του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερη αναφορά έγινε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού ενώ στις περιπτώσεις- που μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν στο 4%- στις οποίες καταγράφηκαν παραβάσεις, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

«Η συνεργασία με τους ελεγχόμενους ήταν αρκετά καλή και η αντιμετώπιση του ελέγχου ήταν θετική. Είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σαρωτικά, εντατικά θα έλεγα, και τα επόμενα 24ωρα και ειδικά την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο υφυπουργός.

Check Also

Για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» συζητά σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Ο καλύτερος συντονισμός των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 αποτελεί ένα …