Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το φάουλ των νέων διοικητών και οι «ξένοι»

Το φάουλ των νέων διοικητών και οι «ξένοι»

Μετά από αρκετή αναμονή ήρθαν οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων, και μαζί και οι πρώτες αντιδράσεις. Οι διορισμοί κομματικών στελεχών που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο της υγείας, οι απόστρατοι και οι συνταξιούχοι, και γενικά οι λάθος επιλογές που έγιναν, αποτέλεσαν και αποτελούν έντονο πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά και καυστικού σχολιασμού.

Είναι ρατσιστικό το σχόλιο ότι ένας 80χρονος εκπαιδευτικός δεν μπορεί να είναι διοικητής ενός νοσηλευτικού ιδρύματος; Ίσως και να είναι. Η ηλικία όμως δεν μας ενόχλησε στον παρελθόν, ακόμα και για θέσεις πολύ πιο υψηλές από την διοίκηση ενός νοσοκομείου. Ωστόσο, ο συνδυασμός ηλικίας με τον χαρακτηρισμό «κομματικό στέλεχος» και ένα επάγγελμα άσχετο με τα της υγείας, χτυπάει άσχημα. Αν στην θέση αυτή είχαμε για παράδειγμα έναν συνταξιούχο καθηγητή Πολιτικής και Οικονομικών υγείας, κανείς δεν θα μιλούσε.

Μας ξενίζει ότι οι περισσότεροι νέοι διοικητές προέρχονται από την «πολιτική δεξαμενή» της Νέας Δημοκρατίας; Κανονικά δεν θα έπρεπε. Έτσι γίνεται πάντα και είναι πάμπολλα και τα παραδείγματα διορισμών φίλων, αδελφών και λοιπών συγγενών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα τα στελέχη του δείχνουν συγκλονισμένα από τις επιλογές της παρούσας κυβέρνησης.

Μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν πτυχία που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο της υγείας; Έχουμε δει διοικητές που ήταν γυμναστές, ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ, θεολόγους, χωρίς ή με πλαστά πτυχία… Επομένως, τίποτα σοκαριστικό και πρωτοφανές.

Αυτό που ενόχλησε είναι η έντονη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα διοριστούν οι πιο άξιοι, νέα πρόσωπα, managers και ότι δεν θα αποκλειστεί κανείς λόγω κομματικών τοποθετήσεων. Επομένως, η δήλωση Βορίδη «Και ποιους θα βάζαμε στα νοσοκομεία; Τους ξένους;» δεν κολλάει καθόλου με την νέα εικόνα αυτής της κυβέρνησης. Ούτε το σκεπτικό «ακολουθώ την πεπατημένη» στο θέμα των διορισμών ταιριάζει με το μέχρι τώρα έργο και τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή η αντίθεση είναι που χτύπησε άσχημα και έκανε τη ζημιά. Γιατί όλοι περιμένουν αυτό το διαφορετικό. Και για να έρθει αυτό, δεν υπάρχουν «κομματικές υποχρεώσεις», αλλά μεγάλα προβλήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αξιοποιώντας τους καλύτερους, ακόμη κι αν αυτοί είναι «ξένοι».

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου

Check Also

Αυξάνεται ο αριθμός των νοσοκομείων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύουν περιστατικά COVID

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των …