Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το ΕΣΥ της επόμενης ημέρας

Το ΕΣΥ της επόμενης ημέρας

Εδώ και χρόνια γκρινιάζουμε όλοι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για τις υποδομές, την κακή διοίκηση, τα ράντζα, τις λίστες αναμονής, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά. Παρ’ όλα αυτά, χρόνια τώρα, δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό για να αλλάξει η κατάσταση αυτή. Κανείς δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να τα βάλει με τα κακώς κείμενα και να δει με σοβαρότητα το μέλλον του Συστήματος. Αντιθέτως, περιοριζόμαστε σε αποσπασματικά μέτρα, ευχολόγια και δεσμεύσεις, σπρώχνοντας τα προβλήματα στους επόμενους.

Εδώ όμως μιλάμε για την Υγεία μας, για το στήριγμα των πολιτών, δεν μιλάμε για κάτι ασήμαντο, κάτι μικρό που δικαιολογούμαστε να «κρύβουμε κάτω από το χαλάκι», αποφεύγοντας ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος παρουσίασε μία ανατρεπτική, ομολογουμένως, πρόταση για το ΕΣΥ της επόμενης ημέρας. Ξεκινώντας από τη μετατροπή της Νομικής Μορφής των Νοσοκομείων από «ΝΠΔΔ» σε «ΝΠΙΔ» Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των Νοσοκομείων της ΕΕ, ο ΠΙΣ προτείνει σημαντικές αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο την βελτίωση, της αποδοτικότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τόσο ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όσο και ο Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Ελευθερίου, τόνισαν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν επηρεάζουν ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ΕΣΥ, ούτε φυσικά την δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στις δημόσιες δομές, θέλοντας ενδεχομένως να προλάβουν όσους θα κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Ο ΠΙΣ μίλησε, μεταξύ άλλων, για προσωπικό και διοικήσεις υψηλής εξειδίκευσης που θα προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, για αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων μέσω της ολοήμερης λειτουργίας και της πρόσβασης και των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών σε αυτά, για σύναψη συμβάσεων των Δημόσιων Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ελλάδας και εξωτερικού, ορθολογική κατανομή πόρων και προσωπικού, κίνητρα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές και για έναν γενικότερο εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Πολλά από αυτά είναι απαιτήσεις ετών, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Άλλα πάλι φέρνουν αλλαγές οι οποίες χρειάζονται σοβαρό διάλογο, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή, όπου κρίνεται απαραίτητο. Ήρθε όμως η ώρα να μιλήσουμε, και κυρίως να δράσουμε, για το ΕΣΥ της επόμενης ημέρας.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Check Also

ΕΟΔΥ: Νέα πρόσκληση για στελέχωση των ΚΟΜΥ και του τηλεφωνικού κέντρου

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, απευθύνει νέα, τροποποιημένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να καλυφθούν οι …