Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το ΕΣΥ στην «εντατική»

Το ΕΣΥ στην «εντατική»

Το έργο του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας, θα κριθεί ξεκάθαρα από το κατά πόσο θα τολμήσει να τα βάλει με τα ζόρικα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Καλός ο αντικαπνιστικός νόμος και οι καμπάνιες, αδιαμφισβήτητη η σημασία της πρόληψης, αλλά, καλώς ή κακώς, ο πολίτης θα πρέπει να δει σημαντικές αλλαγές στα νοσοκομεία για να δεχτεί ότι «ναι, κάτι γίνεται με αυτή την κυβέρνηση».

Αρκεί να περάσεις έστω μία φορά την πόρτα οποιουδήποτε μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος εν ώρα εφημερίας, για να νιώσεις αγωνία, φόβο, θυμό, αγανάκτηση. Όλα μαζί σε «πλακώνουν» από τα πρώτα λεπτά. Ουρές στους διαδρόμους, ένα προσωπικό που τρέχει αλαφιασμένο από το ένα περιστατικό στο άλλο, φωνές, ένταση, καβγάδες, ενίοτε και ξύλο, ράντζα με ασθενείς παραδίπλα, περιπλανώμενοι πολίτες που ψάχνουν τον γιατρό, τον νοσηλευτή, το τμήμα που πρέπει να απευθυνθούν… Αυτή είναι η καθημερινότητα που πρέπει να αλλάξει.

Θα συμφωνήσω με τον υπουργό που χαρακτηρίζει το προσωπικό των νοσοκομείων ως ήρωες. Όμως και οι ήρωες κάποια στιγμή λυγίζουν και τότε ο κίνδυνος για λάθη και απώλειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Θα πρέπει, λοιπόν, να μετατρέψουμε το «πεδίο μάχης» σε ένα «πεδίο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας», από αυτά που δεν θα χρειάζονται ήρωες, αλλά απλά επαγγελματίες που θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε κατάλληλες συνθήκες και ασθενείς που θα νιώθουν ασφαλείς και ήρεμοι γιατί θα ξέρουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Το κύμα της εποχικής γρίπης είναι προ των πυλών και κάθε χρόνο τέτοια περίοδο στα νοσοκομεία επικρατεί ακόμη μεγαλύτερος πανικός. Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στο θέμα των νέων διοικήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών ΜΕΘ παραμένουν, οι ελλείψεις φαρμάκων και υλικών καραδοκούν και ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να μαζέψει τα «ασυμμάζευτα» και σαφώς κανείς δεν έχει την απαίτηση οι «χρόνιες παθήσεις του συστήματος», να «ιαθούν» μέσα σε μερικούς μόνο μήνες. Το θέμα είναι ότι το χρονικό πλαίσιο στενεύει, η κατάσταση είναι οριακή και οι όποιες αποφάσεις για την επανεκκίνηση του ΕΣΥ θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου

Check Also

204 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι σήμερα

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον ΕΟΔΥ 204 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, …