Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Τα «ναι μεν αλλά» του ανοίγματος

Τα «ναι μεν αλλά» του ανοίγματος

Ξεκίνησαν οι «μικρές ανάσες ελευθερίας» με την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα σαββατοκύριακα, ενώ τη Δευτέρα ανοίγει και πάλι το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, αλλά και του click in shop. Είναι η κατάλληλη ώρα γι’ αυτές τις «ανάσες», ενώ μετράμε κοντά στις 4.000 κρούσματα καθημερινά; Πρέπει να βγουν έξω οι πολίτες την ώρα που το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά και αναζητούνται συνεχώς νέες κλίνες ΜΕΘ για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες; Και ναι και όχι…

Ναι μεν το Σύστημα είναι στα όριά του, αλλά στα όριά τους είναι και οι πολίτες με τις συνεχείς απαγορεύσεις, με τις επόμενες δύο εβδομάδες που παραμένουν κρίσιμες ένα χρόνο σερί, με το «κάντε υπομονή, φτάνουμε στο τέλος» και το τέλος αυτό να μοιάζει πιο μακρινό από ποτέ.

Ναι μεν η αύξηση της κινητικότητας ενδέχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και πριν τις «ανάσες» τι γινόταν; Κίνηση στους δρόμους, συνωστισμός στις πλατείες, κρυφές μαζώξεις στα σπίτια… Κι εκεί που πάντα λέγαμε πως προέχει η υγεία μας, ας πιεστούμε όλοι λίγο παραπάνω μένοντας σπίτι, τώρα βλέπουμε ξεκάθαρα πως έστω και μία μικρή αποσυμφόρηση των πολιτών μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πώς θα γίνει αυτό; Έχοντας περισσότερες επιλογές «να βολτάρεις» τα σαββατοκύριακα, δεν θα στριμωχτείς αναγκαστικά στη μία πλατεία που έχει η γειτονιά σου. Έχοντας την ευκαιρία για ένα τρίωρο να πας λίγο στα μαγαζιά, να κάνεις έστω μία μικρή αγορά «live» και όχι πίσω από μία οθόνη, θα σου δώσει και πάλι μία αίσθηση κανονικότητας. Έχοντας δύο τρεις επιπλέον επιλογές στην καθημερινότητά σου, θα σπάσει αυτή η πιεστική επανάληψη των τελευταίων μηνών που σε έχει φέρει στα όρια των αντοχών σου.

Τα ίδια οφέλη θα έχει και το άνοιγμα της εστίασης και πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να το βάλει ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων. Αν έχεις την επιλογή να κάτσεις σε μία καφετέρια, σε ένα εστιατόριο, μόνο στον εξωτερικό χώρο και τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, ευκολότερα θα αποβάλεις τα σχέδια για μυστικές συναντήσεις σε σπίτια φίλων και δυσκολότερα θα επιλέξεις τα «υπαίθρια πάρτι» σε πλατείες. Γιατί πλέον θα έχεις εναλλακτικές.

Η πανδημία είναι απρόβλεπτη και απρόβλεπτα αλλά στοχευμένα θα πρέπει να αντιδράσουμε κι εμείς.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Κάθετα αντίθετος ο ΠΙΣ στην παράταση της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών

Ρητά αντίθετος στην παραμονή και την παράταση του μέτρου της επιστράτευσης των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που …