Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Τα «μαρκαρίσματα» και οι «τάπες» του Κικίλια στο Υγείας

Τα «μαρκαρίσματα» και οι «τάπες» του Κικίλια στο Υγείας

Η μέχρι στιγμής πορεία του Βασίλη Κικίλια στο Yπουργείο Υγείας χαρακτηρίζεται από καλή άμυνα, συστηματική μελέτη των «αντιπάλων» για τα «παιχνίδια» που θα ακολουθήσουν, «καλή διαχείριση της μπάλας» όταν έρχεται στην κατοχή του και δυνατές «τάπες» όπου κρίνεται αναγκαίο.

Το τελευταίο χαρακτηριστικό φάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση υποψήφιου διοικητή για την τρίτη Υγειονομική Περιφέρεια που, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, έδωσε ψευδές βιογραφικό και «καρατομήθηκε» ακαριαία από τον Yπουργό. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Eπειδή ο ίδιος ο Κικίλιας τον πρότεινε και θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια, δεδομένου ότι το ανύπαρκτο, τελικά, διδακτορικό τού εν λόγω υποψήφιου δεν ήταν στις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη θέση αυτή. Επειδή θα μπορούσε η περίπτωση αυτή να περάσει στο «ντούκου» ή χωρίς έλεγχο, όπως γινόταν πολλάκις παλιά, που ανακαλύπταμε ακόμη και γιατρούς που χειρουργούσαν για χρόνια χωρίς… πτυχίο Ιατρικής!

Ο Βασίλης Κικίλιας βγάζει προς τα έξω ένα υγιές πολιτικό προφίλ. Μιλάει με όλους (μέσα σε μία ημέρα είχε 17 συναντήσεις με φορείς, εργαζομένους, συλλόγους κ.α.), παρεμβαίνει καίρια όπου χρειάζεται, έχει μία σύγχρονη και ανθρώπινη εικόνα και, γενικά, δεν είναι ο «κουστουμάκιας» με τον ξύλινο λόγο και την παγωμένη έκφραση που έχουμε δει άπειρες φορές σε υπουργικές θέσεις.

Την ίδια ώρα, οι αλλαγές που δρομολογούνται στο ΕΣΥ, είτε αυτές αφορούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε στην κάλυψη νέων αναγκών, δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόληψη, διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, μείωση των αναμονών, αξιολόγηση των δομών από τους χρήστες, αλλά και από ειδικούς φορείς, είναι κάποια από τα εν εξελίξει έργα του Υπουργείου που, εάν προχωρήσουν, θα βελτιώσουν κατά πολύ το Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Το ζητούμενο, στην παρούσα φάση, είναι να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση, να δούμε τα πρώτα νομοσχέδια, αλλά κυρίως τα πρώτα έργα και αποτελέσματα. Γιατί από νομοσχέδια «στενάζουν τα συρτάρια» των υπουργείων χρόνια τώρα. Στην πράξη χωλαίνει το πράμα.

Και είναι η ώρα ο Κικίλιας να αρχίσει να «σκοράρει», γιατί είμαστε εδώ και χρόνια στην παράταση του κακού μας εαυτού, και το παιχνίδι θα κριθεί στον πόντο…

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου

Check Also

Επιτυχίες και εκκρεμότητες στην Υγεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο, διαχειρίστηκε μεγάλες και «απρόσκλητες» κρίσεις και βγήκε όχι …