Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Τα επόμενα βήματα στη «μάχη» με τον κορονοϊό: Νέες ΜΕΘ, προσλήψεις προσωπικού και Κέντρα Υγείας στην πρώτη γραμμή

Τα επόμενα βήματα στη «μάχη» με τον κορονοϊό: Νέες ΜΕΘ, προσλήψεις προσωπικού και Κέντρα Υγείας στην πρώτη γραμμή

Το ΕΣΥ πιέζεται καθημερινά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η ανησυχία όλων επικεντρώνεται στην αύξηση των διασωληνωμένων και στην επάρκεια των κλινών ΜΕΘ. Ειδικά στην Αττική, που βρίσκεται λίγο πριν το «κόκκινο» η αγωνία για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι μεγάλη κρατώντας σε συνεχή εγρήγορση τόσο το προσωπικό των νοσοκομείων, όσο και την κυβέρνηση που προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, «υπάρχει ένα σχέδιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για προσθήκη 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο συν 67 και μέχρι το Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες. Και αυτό, μάς αυξάνει βεβαίως καθημερινά τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για Covid».

Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν οι δωρεές που περιλαμβάνουν τις 50 κλίνες ΜΕΘ από την Βουλή στο νοσοκομείο Σωτηρία, μια δωρεά στη Νίκαια, 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον υπάρχουν 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 νέες κλίνες ΜΑΦ στα ήδη λειτουργούντα Νοσοκομεία της χώρας, που έχουν εξοπλιστεί ή έχει ανανεωθεί ο εξοπλισμός τους από προγράμματα ΕΣΠΑ.

«Επομένως, ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή την στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό, διότι έχουμε και άλλα περιστατικά να αντιμετωπίσουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τι γίνεται με τις προσλήψεις

Σχετικά με το θέμα των προσλήψεων, ο υφυπουργός τόνισε ότι προχωράνε όλες οι διαδικασίες για την ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

«Ο αρχικός μας σχεδιασμός ήταν για 2.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Έχουμε ξεπεράσει τις 6.200 προσλήψεις. Παράλληλα, ταυτόχρονα, προχωρούμε και σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες κρίσεων 943 μονίμων θέσεων ιατρών.

Χτες βγήκε η απόφαση για 400 επιπλέον θέσεις ιατρικού προσωπικού και αυτό ήταν μία έκτακτη προκήρυξη, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες, γιατί οι μισές σχεδόν από αυτές τις θέσεις αφορούν τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί αυτοί θα στελεχώσουν τις υφιστάμενες και την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και τις νέες μονάδες που θα γίνουν.

Έχουν ανακοινωθεί 1.116 προσλήψεις του ΑΣΕΠ. Είναι η προκήρυξη 2Κ αρχές Αυγούστου βγήκε μία καινούργια προκήρυξη 6Κ, 1.209 θέσεων λοιπού προσωπικού και αυτοί, όπως και οι άλλοι του ΑΣΕΠ.

Και επιπλέον προχωρούμε εντός του Σεπτεμβρίου στην στελέχωση των Νοσοκομείων με 2.250 νοσηλευτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν ειδικότητα, οι 1.600 από αυτούς ειδικότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιποι νοσηλευτές σε υπόλοιπες μονάδες των Νοσοκομείων.

Και βεβαίως, είναι και δέσμευση της Κυβέρνησης, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, η πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών δίνοντας προτεραιότητα στους νοσηλευτές που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας την περίοδο του κορονοϊού.

Επιπλέον, έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε την επέκταση των συμβάσεων, την παραμονή στο σύστημα ειδικών κατηγοριών συμβασιούχων, όπως είναι οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Στη «μάχη» και τα Κέντρα Υγείας

Το πρώτο κύμα και η λειτουργία κάποιων Κέντρων Υγεία αποκλειστικά για την διαχείριση κρουσμάτων, έδειξαν ότι μπορεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα να παίξει σημαντικό ρόλο και σ’ αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

«Να σας θυμίσω ότι ειδικά στην Αττική είδαμε και Κέντρα Υγείας τα οποία λειτούργησαν αποκλειστικά για τη διαχείριση πειρατικών κορονοϊού. Το σύστημα προετοιμάστηκε όλον αυτό τον καιρό, κάθε μέρα που περνούσε αυξάναμε τις δυνάμεις μας και είμαστε σε θέση τώρα, μαζί με τα Νοσοκομεία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο σε αυτό το στάδιο.

Έχουμε ήδη περισσότερα από 310 Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν οι συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαχείριση υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Υπάρχουν πλέον Κέντρα Υγείας, και κάθε μέρα αυξάνονται τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Περιφέρεια, τα οποία μπορούν να κάνουν αξιολόγηση, διαλογή και διαχείριση περιστατικών και θα κάνουν και διαγνωστικό έλεγχο, εφόσον χρειάζεται και τηρούνται τα κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις, μαζί και οι ιδιώτες γιατροί που συνέβαλαν και αυτοί στην επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, ώστε να μην πιεστεί το σύστημα και να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες.

Check Also

Στο επίπεδο 4 από σήμερα τα Ιωάννινα και οι Σέρρες – Αναμονή για το lockdown στη Θεσσαλονίκη και τα νέα μέτρα

Στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι από σήμερα στις …