Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Συνάντηση ΠΙΣ με τον Yπουργό Εργασίας για το ασφαλιστικό

Συνάντηση ΠΙΣ με τον Yπουργό Εργασίας για το ασφαλιστικό

Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση, είχε σήμερα στις 13:30 το Προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα και αφορούν άμεσα και τον ιατρικό κλάδο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Α’ Αντιπρόεδρος κ. Άννα Μαστοράκου, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Παύλος Καψαμπέλης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Ελευθερίου και ο Ταμίας τους ΠΙΣ κ. Βασίλης Ψυχογυιός.

Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εργασίας διατύπωσε τις βασικές αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων:

  • Η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.
  • Η κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων. Στη θέση τους δημιουργούνται επτά κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής κατηγορίας από τους γιατρούς, ώστε ανάλογα με τις καταβολές τους, να ορίζεται και το ύψος της σύνταξης.

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι πλέον το σύστημα γίνεται ανταποδοτικό, γεγονός που βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον κλάδο.

Με βάση το σχεδιάγραμμα που περιέγραψε Υπουργός στον ΠΙΣ, οι εισφορές για τους ιατρούς θα κυμαίνονται από 210 ευρώ έως 566 ευρώ μηνιαίως.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους γιατρούς, καθώς για τα πρώτα πέντε χρόνια του επαγγελματικού τους βίου, οι ασφαλιστικές εισφορές θα περιορίζονται στο ποσό των 126 ευρώ μηνιαίως.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί, οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί θα πληρώνουν μόνο μία ασφαλιστική εισφορά, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργοδοτών ή την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος, και το ποσό θα αγγίζει κατ’ ελάχιστον τα 252 ευρώ μηνιαίως.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τον ΠΙΣ ότι θα υπάρξει αύξηση στις κύριες συντάξεις μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα θα λάβουν άμεσα αύξηση, εφόσον ο εργασιακός τους βίος ξεπερνά τα 30 έτη έστω και για μία ημέρα.

Ακόμη, με βάση τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εργασίας, θα δοθούν κίνητρα ώστε όποιος εργάζεται έως και τα 42 έτη να λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη.

Για όσους γιατρούς συνταξιοδοτηθούν από το δημόσιο, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, το ποσοστό παρακράτησης της σύνταξης, από 60% που είναι σήμερα, μειώνεται στο 30%, με την προοπτική να καταργηθεί πλήρως.

Ο ΠΙΣ θα μελετήσει διεξοδικά τις αλλαγές που προωθούνται, προκειμένου να αποφανθεί επί του επίσημου κειμένου των νέων ρυθμίσεων. Ωστόσο, από όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας, ο ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς προσεγγίζουν τις πάγιες θέσεις του ιατρικού κλάδου.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Βρούτση, το Προεδρείο του ΠΙΣ έθεσε, επίσης, τα εξής θέματα ώστε να προωθηθεί η άμεση επίλυση τους:

  • Η διάλυση του Ταμείου των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ).
  • Οι απαράδεκτες υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα προς τον κλάδο, με βασικό πρόβλημα τη δραματική καθυστέρηση στην απόδοση των συντάξεων.

Το Προεδρείο του ΠΙΣ ζήτησε επιτακτικά από τον Υπουργό να οριστεί νέος εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο ΤΣΑΥ, ώστε να υπάρξει αναδιοργάνωσή του, αλλά και άμεση καταγραφή της περιουσίας του. Επίσης, ζητήθηκε να δημιουργηθεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μετατραπεί το ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο, δεδομένου ότι η ευκαιρία αυτή χάθηκε για τον κλάδο την περίοδο 2012-14.

Παράλληλα, ο ΠΙΣ διατύπωσε λεπτομερώς στον κ. Βρούτση το αίτημα του ιατρικού κόσμου να συνυπολογιστούν οι αυξημένες εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα των μονοσυνταξιούχων, ώστε να τους αποδοθούν και τα απαραίτητα ποσά.

Check Also

Στέλιος Πέτσας: Κάποιες περιοχές βρίσκονται στο «πορτοκαλί». Πρέπει να κινηθούμε πριν «ανάψει κόκκινο»!

Ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στο θέμα της διαχείρισης της …