Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνάντηση Βασίλη Κικίλια – Στέλλας Κυριακίδου: Απόλυτη η ευθυγράμμιση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ευρωπαϊκών πολιτικών Υγείας

Συνάντηση Βασίλη Κικίλια – Στέλλας Κυριακίδου: Απόλυτη η ευθυγράμμιση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ευρωπαϊκών πολιτικών Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, βρέθηκαν οι προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την Υγεία σε όλα τα επίπεδα, και ιδιαίτερα αναφορικά με το ευρύ σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου (EU Cancer Plan), το οποίο προετοιμάζεται για το τέλος του έτους. Βασικοί στόχοι είναι η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και η ανακουφιστική φροντίδα των πολιτών των κρατών-μελών.

Ο κ. Κικίλιας έθεσε υπ’ όψιν της κας Κυριακίδου τις προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες αφορούν στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και στην εξάλειψη του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων, που αποτελούν ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε στην Επίτροπο τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Νόμου για τη Δημόσια Υγεία που θα κατατεθεί στη Βουλή, αναλύοντας το πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση βασικών μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και την πρόληψη της παχυσαρκίας μέσω ορθής διατροφής και φυσικής άσκησης, όπως και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης για την Υγεία είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις και τους στόχους που έχει θέσει η Επιτροπή και συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις επιλογές και προσπάθειες που κάνει.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό και την υγειονομική κάλυψη που παρέχει η χώρα μας, με την Ευρωπαία Επίτροπο να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά και τον Υπουργό Υγείας για τον συντονισμό των ενεργειών που αφορούν στο ζήτημα.

«…Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επίτροπος γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα και, μάλιστα, αυτά τα οποία είναι και για εμάς πρώτης προτεραιότητας, όπως αυτό του καρκίνου, και μια δέσμης μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής νόσου.

Είμαστε και θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και σε μόνιμη επικοινωνία. Την ευχαριστώ για την πρόσκλησή της να την επισκεφθώ στις Βρυξέλλες, την οποία φυσικά και αποδέχομαι.

Από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα πλάνα και τις ενέργειες που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια σε πολλά σοβαρά θέματα. Βλέπετε, η επικαιρότητα σε σχέση με την Υγεία πάντα “τρέχει», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά της, η κυρία Κυριακίδου ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, στη συνάντηση με τον φίλο Υπουργό. Είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία. Συζητήσαμε πολλά θέματα, ο Υπουργός χειρίζεται ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον κάθε πολίτη και, όπως και το δικό μας χαρτοφυλάκιο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, είναι το χαρτοφυλάκιο που αγγίζει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο, θέματα που αφορούν την ανάγκη να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών, και όχι μόνο.

Όπως είπε και ο Υπουργός, θα είμαστε σε μια πολύ στενή επαφή και συνεργασία, και ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενισχύσουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται ήδη στην Ελλάδα –και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τις προσπάθειες αυτές– με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε, μέσα από τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής.

Θα είμαστε στη διάθεσή του, ώστε πραγματικά να δούμε να αλλάζουν κάποια από τα δεδομένα, τα οποία τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούν τον Έλληνα πολίτη και ασθενή. Για εμάς, η πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας που προσφέρουν ποιότητα και αξιοπρέπεια είναι αναφαίρετο δικαίωμα…

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό που διευθετήθηκε σήμερα η επίσκεψη στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας. Θεωρώ ότι είναι  πολύ σημαντικό που θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε εκεί με τους γιατρούς, το προσωπικό και τους ασθενείς, βλέποντας και τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρέχονται, ακούγοντας και για τα προβλήματα».

Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στον κ. Κικίλια και στην κα Κυριακίδου περί του κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα και δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «για τα επιστημονικά θέματα πρέπει να μιλούν οι ειδικοί επιστήμονες, οι λοιμωξιολόγοι. Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και αυτές τις αποφάσεις και οδηγίες θα ακολουθήσουμε. Επαναλαμβάνω, με ψυχραιμία, με σύνεση, με ηρεμία και με ένα σχέδιο τέτοιο, το οποίο ενδεχομένως να έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν…

…επειδή, όμως, ακούω και βλέπω να μιλούν πολλοί, τονίζω ξανά ότι καλό είναι γι’ αυτά τα θέματα να μιλούν οι επιστήμονες που έχουν και την ειδική τεκμηρίωση, και την επιστημονική επάρκεια για να συμβουλεύσουν τους Έλληνες».

«Ενημέρωσα τον Υπουργό για τις επαφές που έχουμε κάνει ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχα χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τους Υπουργούς Υγείας Ιταλίας και Γαλλίας, και σήμερα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

…Χωρίς σωστή πληροφόρηση και στοιχεία, δεν προχωρούμε σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σύσταση, δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμείς είμαστε σε πολύ τακτική επαφή με όλα τα κράτη-μέλη, για να υπάρχει και συντονισμός, αλλά και μια σωστή επικοινωνία. Δεν είναι η ώρα να δημιουργούμε οποιονδήποτε πανικό και άγχος», υπογράμμισε η κα Κυριακίδου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

Check Also

Νέος πρόεδρος ΚεΣΥ ο καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας Δημήτρης Μπούμπας

Σήμερα Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου, συνήλθε στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και …