Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / “Σταθερότητα” η λέξη κλειδί για την επανεκκίνηση

“Σταθερότητα” η λέξη κλειδί για την επανεκκίνηση

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά ήδη το Μαξίμου δουλεύει εντατικά τα σενάρια του φθινοπώρου. Οι μάχες για τη συγκράτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, αλλά και της διάσωσης της τουριστικής περιόδου, θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, γιατί η έκβασή τους θα είναι καθοριστική για τα σχέδια της επόμενης ημέρας.

Ωστόσο, πλέον, η κυβέρνηση ξέρει, οι μηχανισμοί του κράτους έχουν την εμπειρία και η πανδημία δεν μπορεί και δεν πρέπει πλέον να φρενάρει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε διάφορους τομείς, με επίκεντρο τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του κράτους.

Οικονομία και Υγεία θα παραμείνουν στο επίκεντρο για αρκετό καιρό ακόμη. Όσον αφορά το δεύτερο, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, ώστε η δέσμευση Μητσοτάκη για ένα νέο ΕΣΥ, να πάρει σάρκα και οστά.

Το νέο ΕΣΥ, όμως, δεν αφορά μόνο το “lifting” των νοσοκομείων, την ενίσχυσή τους με προσωπικό και τον γενικότερο εκσυγχρονισμό τους. Σχετίζεται άμεσα και με την επιχειρηματική σταθερότητα, η οποία θα δώσει το έναυσμα για νέες επενδύσεις, που επίσης αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το clawback, για παράδειγμα, που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, δεν “υπέστη” τη γενναία μείωση που δεσμεύτηκε το υπουργείο Υγείας, παρά την αφαίρεση της δαπάνης των εμβολίων. Αντιθέτως, για πρώτη φορά έχουμε clawback και στους κλειστούς προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες δίνουν γενναίες εκπτώσεις για να μπουν στους προϋπολογισμούς αυτούς, με τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρχουν υπερβάσεις, οι υπερβάσεις αυτές γίνονται και το “ραβασάκι” του clawback τους χτυπάει την πόρτα. Δεν έχει σημασία αν αυτό έγινε λόγω πανδημίας ή λόγω του ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί, εξαιτίας της έλλειψης επαρκών στοιχείων, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Σημασία έχει ότι έγινε και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα την επόμενη χρονιά.

Η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και των υπερβάσεων που οδηγούν στο clawback είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Και μπορεί να κερδηθεί μόνο όταν καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες και υπάρξουν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Μετά από το τσουνάμι των ανατροπών που έφερε μαζί της η πανδημία, η “σταθερότητα” σε όλους τους τομείς είναι η λέξη κλειδί για την επόμενη ημέρα. Και προς αυτήν πρέπει να στραφούν όλες οι προσπάθειες.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Μίνι lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα – Παράταση των μέτρων σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα και Αργολίδα

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, ενώ παρατείνεται η …