Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / «Πόρτα» από το Υπουργείο Υγείας σε πρόταση της MSD για οικειοθελή μείωση τιμής φαρμάκων

«Πόρτα» από το Υπουργείο Υγείας σε πρόταση της MSD για οικειοθελή μείωση τιμής φαρμάκων

Η φαρμακευτική εταιρεία MSD κατέθεσε στις 4 Ιουλίου στο Υπουργείο Υγείας αίτηση μείωσης της τιμής σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων που παράγονται παγκοσμίως από την MSD και διανέμονται στην Ελλάδα από τη φαρμακευτική εταιρία BIANEΞ, η οποία εφόσον γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε προσφορά των σκευασμάτων σε τιμή ίση με την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων.

Η εταιρεία ζητά την άμεση αποδοχή της αίτησης, προκειμένου οι ασθενείς να έχουν ίση μεταχείριση και να μην καταβάλουν συμμετοχή για τη θεραπεία, μεγαλύτερη από αυτή του αντίστοιχου γενοσήμου. H αιτούμενη μείωση επί της εργοστασιακής τιμής σημαίνει χαμηλότερο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του πρωτοτύπου φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του γενόσημου φαρμάκου, ενώ οι ασθενείς θα έχουν χαμηλότερη συμμετοχή.

Το Υπουργείο Υγείας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, απαγορεύει την οικειοθελή μείωση τιμών, παρά το ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική νομοθετική απαγόρευση, ζητώντας από την εταιρεία εναλλακτικά έκπτωση βάσει των εφαρμοστέων διατάξεων, η οποία να καλύπτει και τον ΦΠΑ, και το ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών και χονδρεμπόρων.

«Όπως αναλυτικά εξηγήσαμε στο Υπουργείο, η εναλλακτική αυτή οδηγεί το off-patent προϊόν μας σε πωλήσεις κάτω του κόστους – κάτι το οποίο καθιστά τη χορήγηση των γενοσήμων ασύμφορη για τον ΕΟΠΥΥ, παραβιάζοντας έτσι βασικές αρχές ίσης μεταχείρισης των εταιρειών του κλάδου.

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, αλλά όλα τα διαθέσιμα φάρμακα και, επομένως, η όποια μείωση τιμών θα ήταν επωφελής και για τους ίδιους τους ασθενείς και για το σύστημα υγείας εν γένει.

Η MSD δεν μπορεί να κατανοήσει πώς το Υπουργείο Υγείας μπορεί να εμμένει στο ότι δεν επιτρέπεται η μείωση τιμών, ακόμη και εκείνων των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία οι ασθενείς καλύπτουν εξ ολοκλήρου με ίδιες δαπάνες τους.

Δεν υπάρχει, εξ όσων γνωρίζουμε, άλλη επαγγελματική κατηγορία ή άλλη χώρα, στην οποία να απαγορεύεται σε ιδιωτικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους και να απαγορεύεται ο ανταγωνισμός τιμών, ο οποίος θα οδηγήσει συνολικά σε χαμηλότερες τιμές», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η MSD.

Τη δυνατότητα οικειοθελούς μείωσης των τιμών φαρμάκων ζήτησε επανειλημμένα και ο ΣΦΕΕ με επαναλαμβανόμενες επιστολές του προς το Υπουργείο Υγείας.

Check Also

Κλιμάκιο ψυχολόγων μεταβαίνει στην Εύβοια

Το Υπουργείο Υγείας αποστέλλει σήμερα στην Εύβοια, κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, για …