Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πρώτη συνεδρίαση για την Εθνική Επιτροπή αντιμετώπισης των ναρκωτικών για το 2018

Πρώτη συνεδρίαση για την Εθνική Επιτροπή αντιμετώπισης των ναρκωτικών για το 2018

Την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών για το 2018, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, Σταμάτη Βαρδαρού, καθώς και εκπροσώπων των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, του ΟΚΑΝΑ του ΚΕΘΕΑ, του 18ΑΝΩ, της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Αρμοδιότητες της εν λόγω Επιτροπής, μεταξύ άλλων, αποτελούν η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις εξαρτήσεις, η προώθηση και ο συντονισμός των αναγκαίων μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Στην τοποθέτησή του, ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το πεδίο των εξαρτήσεων (ν.4139.2013), ώστε να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό. Επιπλέον, σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της επιτροπής πρέπει να είναι η επίλυση του ζητήματος του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των ιδιωτικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εξαρτήσεων, στη βάση του πρόσφατου πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

«Εργαζόμαστε για τη συνέργεια και την κοινή στόχευση όλων των φορέων του δημοσίου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ληπτών. Εκπονήσαμε και υλοποιούμε ίσως το πιο εκτενές και ορθολογικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις εξαρτήσεις με βασικούς άξονες τις οριζόντιες δράσεις, τη γεωγραφική διασπορά, την αύξηση της προσβασιμότητας και την ανάπτυξη ολιστικών παρεμβάσεων με στόχο την πλήρη απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη

»…Παρά την έλλειψη εθνικής στρατηγικής, τα τελευταία χρόνια γίνεται αθόρυβη μεν, πολύ σημαντική δουλειά δε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ζητούμενο αυτής της περιόδου είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίζει καίρια την αδιαμφισβήτητη στενότητα πόρων για την κάλυψη ολοένα αυξανόμενων αναγκών. Τα πλέον κρίσιμα ζητούμενα σήμερα είναι η καθολικότητα, η δικτύωση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παρέμβασής μας», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για το θέμα των εξαρτήσεων, Σταμάτης Βαρδαρός, υπογράμμισε στη συνέχεια τις στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας στον τομέα των ναρκωτικών και των λοιπών εξαρτήσεων.

«Η Επιτροπή θα εργαστεί πάνω στις προτεραιότητες που τέθηκαν από τον Υπουργό. Στόχος της επιτροπής είναι η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής και εθνικού σχεδίου δράσης», σημείωσε από την πλευρά της η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών Δρ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου.

«Στις άμεσες προτεραιότητες της επιτροπής είναι η δημιουργία υποεπιτροπής για τα ιδιωτικά κέντρα και η ενεργοποίηση της εθνικής επιτροπής στο συντονισμό της χρήσης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των εξαρτήσεωνΣτις μέρες μας, το ζητούμενο όλων των διεθνών fora είναι η εξισορρόπηση μεταξύ μείωσης ζήτησης και μείωσης προσφοράς», κατέληξε η κα Διαμαντοπούλου – Παπουτσοπούλου.

Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών είναι η εξής:

 1. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,Δρ Οδοντίατρος, Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, ως Πρόεδρος της Επιτροπής. 
 2. ΛΟΥΡΜΠΑΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, με αναπληρωτή τον ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ.
 3. ΔΑΝΑΜΠΑΣΗΣ ΛΟΥΚΑΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρωτή τον ΒΑΣΑΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ.
 4. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αναπληρώτρια την ΝΤΟΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ.
 5. ΝΤΑΒΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.
 6. ΚΥΡΙΑΖΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ.
 7. ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με αναπληρώτρια την MAERKL CHRISTINE.
 8. ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΕΡΙΦΥΛΛΗ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΑΝΤΩΝΗ.
 9. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΘΗΝΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την ΤΖΟΥΡΟΥ ΕΛΛΗ.
 10. ΣΙΜΠΕΡΑ ΝΕΛΛΗ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.
 11. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΥ ΣΟΦΙΑ.
 12. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με αναπληρωτή τον ΤΣΑΡΔΑΚΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ.
 13. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, με αναπληρώτρια την ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΑΝΘΟΥΛΑ.
 14. ΚΑΝΑΒΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΗ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αναπληρώτρια την ΚΟΤΡΟΤΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
 15. ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), με αναπληρωτή τον ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΟ.
 16. ΜΠΑΡΔΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), με αναπληρωτή τον ΓΚΙΤΑΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.
 17. ΚΥΡΟΥΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, με αναπληρωτή τον ΥΦΑΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.
 18. ΓΑΖΓΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ. Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» – Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οργανική μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αναπληρώτρια την ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΚΙΑ.
 19. ΤΕΡΖΙΔΟΥ ΜΑΝΙΝΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.Τ.Ε.Π.Ν.), με αναπληρώτρια την ΜΠΑΦΗ ΙΟΥΛΙΑ.

Check Also

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για την Αττική – Αναστέλλονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για 14 μέρες, μεγάλη έμφαση στη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

Σήμα συναγερμού, ειδικά για την Αττική, και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν …