Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Πρωτοποριακή Ελληνοβρετανική δημοσίευση: Μπορεί το νάτριο να μας δείξει πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από κορονοϊό;

Πρωτοποριακή Ελληνοβρετανική δημοσίευση: Μπορεί το νάτριο να μας δείξει πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από κορονοϊό;

Η νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για το ρόλο του νατρίου σε άτομα που νοσούν από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 σε συνδυασμό με τον πρώτο αλγόριθμο διαχείρισης του χαμηλού νατρίου μόλις δημοσιεύτηκε στο European Journal of Endocrinology, ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως στον κλάδο της Ενδοκρινολογίας.

Η συγγραφική ομάδα είχε επικεφαλής τον Πλούταρχο Τζούλη, Επίτιμο Καθηγητή Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο UCL (University College London) του Λονδίνου, ο οποίος έχει επιδείξει πλούσιο ερευνητικό έργο την τελευταία δεκαετία στην επίδραση του νατρίου, ενός χημικού στοιχείου απαραίτητου για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, σε διάφορα νοσήματα. Στη συγγραφική ομάδα συμμετέχουν επίσης οι Καθηγητές Ενδοκρινολογίας στο UCL, Ashley Grossman, Stephanie Baldeweg, Pierre Bouloux, και ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Γρηγόρης Καλτσάς.

Αναλύοντας στοιχεία περισσοτέρων από 10.000 ασθενών με COVID-19, η ανασκόπηση αυτή καταρρίπτει την αρχική εντύπωση της ιατρικής κοινότητας ότι η υπονατριαιμία (χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα) είναι ένα σπάνιο φαινόμενο σε άτομα που νοσούν από κορονοϊό. Μάλιστα, η δημοσίευση αυτή επιβεβαιώνει περίτρανα τα αρχικά ευρήματα μελέτης από την ερευνητική ομάδα του Πλούταρχου Τζούλη ότι η υπονατριαιμία είναι αρκετά συχνή και παρατηρείται σε 20-35% των νοσηλευομένων με νέο κορονοϊό SARSCoV-2. Επίσης, η νέα αυτή ανασκόπηση αναδεικνύει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ χαμηλού νατρίου στο αίμα και πτωχής πρόγνωσης.

Ο Επίτιμος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο UCL Πλούταρχος Τζούλης

Το νάτριο σημαντικός προβλεπτικός δείκτης για την πορεία των ασθενών με Covid-19

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα να διασωληνωθούν ή να πεθάνουν και τριπλάσια πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, συγκριτικά με αυτούς που έχουν φυσιολογική τιμή νατρίου. Άρα, η συγκέντρωση νατρίου στο αίμα, που ούτως ή άλλως ανήκει στις εξετάσεις αίματος ρουτίνας, αποτελεί ένα σημαντικό προβλεπτικό δείκτη σε άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο με νέο κορονοϊό.

Σε συνέχεια αυτών των ευρημάτων, η συνήθης αιτιολογία του χαμηλού νατρίου είναι είτε σύνδρομο απρόσφορης έκκρισης αντιδιουρητικής ορμόνης, μιας ορμόνης που μειώνει την αποβολή νερού στα ούρα, είτε αφυδάτωση. Οι συγγραφείς αυτής της δημοσίευσης επικεντρώνουν την προσοχή τους στη σχέση επιπέδων νατρίου και σοβαρότητας της φλεγμονής, τονίζοντας ότι οι ασθενείς με χαμηλό νάτριο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν μια υπέρμετρη απάντηση από το ανοσοποιητικό, την περίφημη ‘’καταιγίδα κυτταροκινών’’, που κάποιες φορές ευθύνεται για τη ραγδαία επιδείνωση των ασθενών. Τέλος, η δημοσίευση αυτή δίνει πρακτικές οδηγίες για το πως πρέπει να διερευνούν οι ιατροί το χαμηλό νάτριο, όταν συνυπάρχει με το νέο κορονοϊό, και επιπρόσθετα τον βέλτιστο τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης.

“ Το πρώτο βήμα ήταν να αναδείξουμε ότι το χαμηλό νάτριο αφορά περίπου έναν στους τρεις ανθρώπους που νοσηλεύονται με κορονοϊό και αποτελεί έναν ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη. Το δεύτερο βήμα αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 και χαμηλό νάτριο, αφού μέχρι τώρα δεν υπήρχαν δημοσιευμένες κατευθυντήριες γραμμές. Ευελπιστώ ότι με τον εύχρηστο αλγόριθμο που δημοσιεύσαμε και είναι προσαρμοσμένος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσησης με COVID-19, οι ιατροί θα έχουν σημαντική βοήθεια στη διαχείριση των ασθενών. Ο νέος κορονοϊός δυστυχώς ήρθε για να μείνει, άρα πρέπει ως παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να επεκτείνουμε τη γνώση μας σε σχέση με την ποικιλία εκφάνσεων του κορονοϊού από διάφορα συστήματα. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση όλων των εκδηλώσεων του κορονοϊού θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία με σκοπό να χάνονται λιγότερες ζωές και οι ασθενείς να αναρρώνουν ταχύτερα”, τονίζει ο κ. Τζούλης.

Σε σχέση με μελλοντικές μελέτες που σχεδιάζει η ομάδα του, ο Πλούταρχος Τζούλης καλεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να διερευνήσει εάν το χαμηλό νάτριο, ως προβλεπτικός δείκτης επερχόμενης επιδείνωσης, θα μπορούσε να αποτελέσει, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες εργαστηριακές παραμέτρους ρουτίνας, το κριτήριο επιλογής ασθενών που θα ωφελούνταν από εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Check Also

Όλοι με μάσκα στις παρελάσεις

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό …