Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ποτέ δεν είχαμε στη σύγχρονη Ελλάδα τόσο κόσμο στις ΜΕΘ, αλλά το lockdown είναι η τελευταία επιλογή

Ποτέ δεν είχαμε στη σύγχρονη Ελλάδα τόσο κόσμο στις ΜΕΘ, αλλά το lockdown είναι η τελευταία επιλογή

«Το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή, γιατί είναι cruel μου είπε κάποιος φίλος μου από την Αμερική, είναι βάναυσο, είναι βάρβαρο. Και έχει και συνέπειες που δεν τις υπολογίζουμε», υποστηρίζει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ξεκαθαρίζοντας ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
«Μα τότε γιατί το κάνατε την πρώτη φάση; Μα στην πρώτη φάση δεν γινόταν αλλιώς. Στην πρώτη φάση δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα. Στην πρώτη φάση λέγαμε πόσο θανατηφόρος είναι; Είναι πιο θανατηφόρος από τη γρίπη ή λιγότερο;
Τώρα ξέρουμε με μαθηματική ακρίβεια από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, και εχθές είδα μια μεγάλη δημοσίευση στο Lancet Infectious Disease με δεδομένα της Νέας Υόρκης, ότι στις μικρές ηλικίες πραγματικά συμπεριφέρεται πολύ παρόμοια με τη γρίπη.
Εξ’ ου και η αθώα, ανέμελη συμπεριφορά των νέων, ότι δεν κινδυνεύω τόσο, δεν έπαθα και κάτι. Ξεχνώντας όμως ότι μπορεί να αφήσει μακροχρόνιες επιπλοκές, έτσι; Το έχουμε ξανασυζητήσει.
Ενώ στους μεγάλους είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Και όσο περνάει η ηλικία χειροτερεύει. Στους 75+ είναι πραγματικά τα νούμερα πολύ άσχημα και εκεί θέλει πάρα πολλή προσοχή.
Ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία, ένας ιός ο οποίος βλέπεται διασπείρεται ταχύτατα, ένας ιός ο οποίος δοκιμάζει το σύστημα Υγείας. Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα τη σύγχρονη δεν είχαμε τόσο κόσμο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μήνα από μια γρίπη. Ποτέ. Από μια πνευμονία. Ποτέ.
Άρα δεν είναι κάτι το οποίο εφηύραμε, δεν είναι κάτι, μια καινούργια ανακάλυψη δική μας για να καταπιέσουμε τον κόσμο. Στενάζει όλη η υφήλιος», είπε χαρακτηριστικά.

Check Also

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δωρεάν αλλά όχι υποχρεωτικό το εμβόλιο – Οι γιατροί θα εμβολιαστούν πρώτοι

“Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι δωρεάν από την Πολιτεία, δεν θα είναι υποχρεωτικό …