Αρχική / Επικαιρότητα / Πελώνη: «Στόχος, έως το τέλος της εβδομάδας, να υπάρχουν αρκετά self test στα φαρμακεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς»

Πελώνη: «Στόχος, έως το τέλος της εβδομάδας, να υπάρχουν αρκετά self test στα φαρμακεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς»

Κατά τη σημερινή εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στους εμβολιασμούς και τα self test, σημείωσε: «Δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη, και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου. Αποδεικνύεται ήδη ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τερματίσει τη δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Στο Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία, όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Θετικό, όμως, είναι και το αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους συμπολίτες μας 60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα».

Όπως ανέφερε η κα Πελώνη, αυτόν τον μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί (σχεδόν όσοι έγιναν συνολικά μέχρι σήμερα), ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια. Από σήμερα, ο μέσος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000.

Τα δε εμβολιαστικά κέντρα έχουν ήδη αυξηθεί σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τα 1.018 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί, συμβάλλοντας έτσι στην απόλυτη ετοιμότητα για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς, ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας.

Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας έχουμε τώρα και τα self test, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν, τέσσερα κάθε μήνα, σε όλους τους πολίτες. Θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων. Στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες, για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στην συνέχεια, θα υπάρξει επέκταση της διάθεσής τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών, και μετά στους συμπολίτες μας άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό, από τον εμβολιασμό».

Ωστόσο, η κα Πελώνη τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται. Πρόσθεσε, δε, ότι σήμερα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, Κινητές Ομάδες Υγείας ΕΟΔΥ βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, πραγματοποιώντας δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες, κάνοντας ισχυρή σύσταση στους εργαζόμενους των καταστημάτων να προχωρήσουν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο.

«Είναι προφανές ότι τα self test μας δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. Είναι, όμως, σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μη νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να ησυχάζει, να χαλαρώνει και να συνωστίζεται, αλλά να συνεχίσει να φοράει τη μάσκα του, να τηρεί τις αποστάσεις και να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής», κατέληξε η κα Πελώνη.

Check Also

Κ. Μητσοτάκης: Πάσχα «εντός των τειχών» και άνοιγμα εστίασης στις 3 Μαΐου

Μήνυμα προς τους πολίτες απηύθυνε σήμερα στις 18:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να σκιαγραφήσει …