Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Πανδημία: Ανάγκη για μία ενιαία φωνή

Πανδημία: Ανάγκη για μία ενιαία φωνή

Η πανδημία διανύει τους τελευταίους της μήνες και αυτό ενδέχεται να είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι από τη μία η επίτευξη της επιθυμητής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και, από την άλλη, πολλά ανοιχτά μέτωπα που χρήζουν προσοχής, ώστε η έξοδός μας από την κρίση να γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο.

Όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού, είναι γνωστές οι δυσκολίες ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος, όπως αναμενόμενες είναι και οι όποιες «αρρυθμίες» κατά την εκτέλεσή του. Είναι, επίσης, λογικό να προκύψουν νέα δεδομένα στην πορεία, που να «επιβάλουν» τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό που επίσης επιβάλλεται, όμως, είναι και η άμεση ενημέρωση για τις όποιες αλλαγές γίνονται, ώστε να μην υπάρχουν κενά και οι πολίτες να έχουν έγκαιρα την επίσημη εκδοχή του κάθε ζητήματος που προκύπτει.

Η κόπωση των πολιτών από τα συνεχόμενα μέτρα, σε συνδυασμό με την οικονομική πίεση που υφίστανται αλλά και το αβέβαιο μέλλον, δεν αφήνουν περιθώρια για επικοινωνιακά λάθη, πισωγυρίσματα ή ασάφειες. Το κρίσιμο αυτό διάστημα που διανύουμε, απαιτεί περισσότερο από ποτέ μία ενιαία στρατηγική, μία ενιαία φωνή από όλους τους αρμόδιους.

Αποφάσεις, όπως το άνοιγμα ή το κλείσιμο δραστηριοτήτων, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η άρση ή λήψη επιπλέον μέτρων κ.α., θα πρέπει να ανακοινώνονται μόνο όταν είναι 100% δεδομένες. Τα υποθετικά σενάρια και οι εξαντλητικές συζητήσεις τους στα κανάλια και τα ΜΜΕ γενικότερα, δεν βοηθούν την κατάσταση.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος «διψά» για θετικές ειδήσεις, θα πρέπει να περιοριστεί το «σκωτσέζικο ντους», που θέλει από τη μία να τα πηγαίνουμε καλά επιδημιολογικά και, από την άλλη, την ίδια στιγμή να υπάρχει σωρεία δραματικών δηλώσεων για έξαρση της πανδημίας, για τρίτο κύμα προ των πυλών και ανησυχία για το μέλλον.

Ξεκάθαρη και ενιαία, τέλος, θα πρέπει να είναι και η στάση όλων γύρω από το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ένα θέμα που αφορά πολύ τους πολίτες και για το οποίο θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο επίσημη ενημέρωση, όταν και εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη.

Το επικοινωνιακό σκέλος του τελευταίου σταδίου της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία και η τελευταία πράξη της υγειονομικής αυτής κρίσης.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ανοίξει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις»

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κύριο αντικείμενο τη …