Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Πάσχα ή καλοκαίρι; Ιδού η απορία…

Πάσχα ή καλοκαίρι; Ιδού η απορία…

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα και όσο περνούν οι μέρες, τόσο πληθαίνουν και οι δηλώσεις, οι απορίες και τα δημοσιεύματα για το “τι είδους” Πάσχα θα κάνουμε φέτος. Θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού; Θα μπορέσουμε να πάμε στα χωριά μας ή έστω να μετακινηθούμε σε άλλους δήμους, να μαζευτούμε πιο πολλά άτομα σε κάποιο σπίτι; Ή θα την βγάλουμε μόνοι πάλι;

Η πίεση που νιώθουμε όλοι είναι απόλυτα λογική και φυσιολογική. Όπως και η ανάγκη να αλλάξουμε παραστάσεις, να φύγουμε, έστω και για λίγο, μακριά από όλα αυτά που μας “πλακώνουν” τον τελευταίο χρόνο και, κυρίως, να δούμε ξανά από κοντά την οικογένεια, τους φίλους και όλους αυτούς που στερηθήκαμε λόγω πανδημίας.

«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, βάζοντας ξανά όρια στους υπουργούς του, ώστε να αποφεύγονται οι πρόωρες δηλώσεις για μέτρα και χαλάρωση των περιορισμών. Και αυτό πρέπει να το τηρήσουν. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η διάψευση των όποιων δεσμεύσεων ή δηλώσεων είναι πολύ πιο επώδυνη για τους πολίτες, απ’ ό,τι μια ακόμη παράταση των περιορισμών. Οι ψευδείς ελπίδες δεν συνεισφέρουν στο δύσκολο κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας, ειδικά τώρα που φάγαμε μεν τον γάιδαρο, αλλά αυτή η ουρά μοιάζει βουνό λόγω των οριακών μας αντοχών.

Αν θα πρέπει να θυσιάσουμε ένα ακόμη Πάσχα για να είμαστε ασφαλείς, να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας και να έρθει ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι, ας το κάνουμε. Κι αυτό που λαϊκίστικα διασπείρεται ότι τα θυσιάζουμε όλα για τον τουρισμό, δεν στέκει. Αλλά ακόμη κι αν όλα γίνονται γι’ αυτόν τον λόγο, ο τουρισμός θα φέρει έσοδα, θα ανοίξει ξανά δουλειές, θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που απασχολούνται στον τομέα αυτό.

Επιπλέον το καλοκαίρι, με αυξημένο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, θα νιώθουμε κι εμείς πραγματικά πιο ελεύθεροι και αυτή η αίσθηση της κανονικότητας που τόσο έχουμε ανάγκη, θα έρθει με ασφάλεια και θα μπορέσει να ισορροπήσει, έστω και μερικώς, όλες αυτές τις μαζώξεις και τις προσωπικές στιγμές που χάσαμε το διάστημα της κρίσης.

Ζόρικη αυτή η ουρά, αλλά θα πρέπει να “την υποστούμε”, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσουμε ένα ακόμη Πάσχα αλλιώς.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» συζητά σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Ο καλύτερος συντονισμός των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 αποτελεί ένα …