Πάμε πλατεία;

Η εστίαση ανοίγει ξανά αμέσως μετά το Πάσχα και το “πάμε πλατεία;” θα ανακτήσει κάπως την παλιά του σημασία. Ίσως αν άνοιγαν νωρίτερα τα καφέ και τα εστιατόρια, να μην βλέπαμε αυτές τις εικόνες συνωστισμού στα υπαίθρια πάρτι που στήνονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και όχι μόνο. Ίσως να μπορούσε να περιοριστεί, έστω και μερικώς, η ανάγκη κάποιων να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις και να συνωστιστούν με εκατοντάδες άλλους, γνωστούς και άγνωστους, χωρίς μάσκες και αποστάσεις, μόνο και μόνο για να ξεδώσουν λίγο.

Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, πάλι το “ίσως” είναι η λέξη κλειδί. Γιατί σε ένα απρόβλεπτο γεγονός όπως η πανδημία, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψεις 100% τις αντιδράσεις που θα φέρουν οι όποιες αποφάσεις λαμβάνεις. Ακόμη και τώρα που θα ανοίξει η εστίαση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναδούμε “κορονοπάρτι” στις πλατείες ή εικόνες συνωστισμού σε διάφορα στέκια ανά την Ελλάδα. Ωστόσο, πλέον θα υπάρχουν επιλογές. Και κακά τα ψέματα, αυτό είναι που θέλουμε τις περισσότερες φορές. Να έχουμε επιλογές κι ας μην τις αξιοποιήσουμε ποτέ.

Η ψυχολογική πίεση των πολιτών είναι μεγάλη. Δεν είναι λίγο πράγμα να στερείσαι έναν ολόκληρο χρόνο από τη ζωή σου, να χάνεις τη δουλειά σου, να μειώνεται το εισόδημά σου, να μην έχεις κοινωνική, φοιτητική, μαθητική ζωή, να βιώνεις ακόμη και την απώλεια δικών σου ατόμων λόγω πανδημίας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίες αυτές οι ανάσες ελευθερίας που ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό και θα συνεχιστούν μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και αυτό που πρέπει να μεταφέρουμε με κάθε τρόπο στους δικούς μας ανθρώπους, είναι πως καλύτερη από τις “ανάσες ελευθερίας” είναι η ουσιαστική ελευθερία που θα έρθει μόνο με τον εμβολιασμό. Γιατί οι ανάσες μπορούν να “κοπούν” απότομα, αν θεωρήσουμε πως με το άνοιγμα μετακινήσεων και δραστηριοτήτων τελείωσαν όλα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεφύγει η κατάσταση. Πολλοί ήδη κάνουν λόγο και για τέταρτο κύμα. Ας μην το επιτρέψουμε. Με περισσότερους εμβολιασμούς και λίγη υπομονή ακόμη αυτό το “πάμε πλατεία;” σύντομα θα αποκτήσει πλήρως την παλιά του “αίγλη” και θα επιστρέψουμε ξανά σε αυτή την παλιά κανονικότητα που όλοι νοσταλγήσαμε. …

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Τηλεδιάσκεψη ΕΟΔΥ με ειδικούς επιστήμονες του αμερικανικού CDC

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με επικεφαλής την Dr …