Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ο Κικίλιας μπαίνει στα βαθιά

Ο Κικίλιας μπαίνει στα βαθιά

Είθισται στο τέλος κάθε χρονιάς να κάνουμε τον απολογισμό μας και να θέτουμε τους επόμενους στόχους. Έτσι και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στις τελευταίες συνεντεύξεις του, αλλά και στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, παρουσίασε τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του υπουργείου και έκανε τις πρώτες εξαγγελίες για το τι να αναμένουμε το 2020.

Η αλήθεια είναι ότι έγιναν κάποιες αξιόλογες κινήσεις αυτούς τους πρώτους μήνες. Ο αντικαπνιστικός νόμος, η διανομή των φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς από τις ιδιωτικές κλινικές, η έκδοση του ταλαίπωρου δελτίου τιμών φαρμάκων, η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης στο θέμα των εμβολιασμών με θετικά αποτελέσματα, η δρομολόγηση κάποιων προσλήψεων… Έγιναν έργα σε κάποιους τομείς, έγιναν όμως και λάθη και υπήρξαν καθυστερήσεις σε κάποιους άλλους, που θόλωσαν λίγο το ισοζύγιο του απολογισμού στα μάτια των πολιτών.

Το έχω πει ξανά, κανείς δεν περίμενε θαύματα μέσα σε λίγους μήνες. Ειδικά στο κομμάτι της Υγείας όπου τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και χρόνια. Και είναι τουλάχιστον αστεία η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επιρρίψει ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση των πέντε μηνών, για όσα δεν έκανε αυτή σε πέντε χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Ανδρέας Ξανθός τους τελευταίους μήνες εξέδωσε περισσότερες ανακοινώσεις απ’ όσες εξέδωσε όλα τα χρόνια της θητείας του στο εν λόγω υπουργείο.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι σε αυτά που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2020. Καλές οι συνενώσεις, καλοί και οι συμβολισμοί των rebranding, αναγκαίες και οι καμπάνιες, αλλά ήρθε η ώρα για τα δύσκολα. Εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων, τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές αποφάσεις για τις δαπάνες, αξιολόγηση σε όλους τους τομείς, ξεμπλοκάρισμα του ιδιωτικού τομέα, προσλήψεις όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, επένδυση στην καινοτομία και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προληπτικής πολιτικής.

Πολλά από αυτά υπάρχουν στο πρόγραμμα και έχει ήδη κάνει κάποιες εξαγγελίες ο Βασίλης Κικίλιας. Και εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν και άλλα, μεγαλεπήβολα σχέδια που θα οδηγήσουν την Υγεία σε ένα άλλο επίπεδο, πιο σύγχρονο, πιο τεκμηριωμένο, το οποίο θα επιτρέπει την χάραξη στοχευμένων πολιτικών και δράσεων.

Αυτό που μένει, είναι οι καλές προθέσεις να γίνουν πράξεις και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα χρόνια των κενών εξαγγελιών και των ανεφάρμοστων νομοσχεδίων.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

Check Also

Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας η Ζωή Ράπτη

Τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας επισκέφθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα …