Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ο εμβολιασμός και η εθνική ευθύνη

Ο εμβολιασμός και η εθνική ευθύνη

Η ώρα για την υλοποίηση του εγχειρήματος του εμβολιασμού πλησιάζει και οι προκλήσεις που θα βρεθούν στην πορεία αυτής της προσπάθειας είναι τεράστιες. Στο πρακτικό κομμάτι είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται μία τόσο μεγάλη προσπάθεια και απαιτείται η άριστη συνεργασία πολλών φορέων για την ομαλή εκτέλεσή της.

Στην προσπάθεια αυτή προσθέτουν επιπλέον βαθμό δυσκολίας οι συνθήκες φύλαξης των εμβολίων, ο χρόνος χορήγησής τους, η ανησυχία για την επάρκεια των εμβολιαστικών κέντρων και του προσωπικού που θα συμμετέχει στο εγχείρημα και άλλα πολλά. Είναι ανέφικτο, άλλωστε, να τα προβλέψεις και να τα προλάβεις όλα, όταν δεν υπάρχει αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία.

Το οργανωτικό – εκτελεστικό κομμάτι, ωστόσο, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί τόσο στην παρούσα φάση. Πιο δύσκολα στη διαχείρισή τους θα είναι θέματα που θα προκύψουν σχετικά με την συμμετοχή, την αμφισβήτηση, την άρνηση ή ακόμη και την διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η πορεία του εμβολιασμού στην Βρετανία, τα προβλήματα και οι πιθανές παρενέργειες που θα προκύπτουν, θα αποτελούν «τροφή» των θιασωτών του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Ακόμη και αυτοί που είναι υπέρ των εμβολίων, ενδέχεται να έχουν επιφυλάξεις λόγω της ταχύτητας στην έγκριση και παραγωγή τους και να είναι διστακτικοί στην αρχή. Θα υπάρξουν, επιπλέον, πολλές περιπτώσεις πολιτών που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν, αγνοώντας την προτεραιοποίηση που θα γίνει, ενώ θα έχουμε ακόμη και τους «ούτε κρύο, ούτε ζέστη», οι οποίοι ενδέχεται να αγνοήσουν τον κάλεσμα της πολιτείας, θεωρώντας ότι δεν τους αφορά και τόσο. Και σίγουρα θα προκύψουν και άλλοι που θα ζορίσουν με τη στάση τους τη διαδικασία.

Είναι όλες οι αντιδράσεις, πλην αυτών που αμφισβητούν την επιστήμη και τη σημασία των εμβολιασμών, κατανοητές. Ο κόσμος είναι κουρασμένος, «τσιτωμένος», πιεσμένος, βομβαρδισμένος από πληροφορία και κανόνες και θα χρειαστεί το χρόνο του για να το διαχειριστεί και αυτό.

Επειδή όμως δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, θα πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν έγκαιρα και από έγκυρες πηγές γι’ αυτό που έρχεται. Και σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει όλα τα κόμματα να είναι μαζί. Να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και όχι εν μέσω «ναι μεν αλλά» και με μισόλογα. Η ευθύνη είναι εθνική και η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι επιτυχία όλων.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σχοινά: Στις 17 Μαρτίου η πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το θέμα του εμβολιασμού των πολιτών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και …