Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ο εμβολιασμός είναι το trend της εποχής

Ο εμβολιασμός είναι το trend της εποχής

Όταν πρωτοξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, τα social media είχαν γεμίσει με φωτογραφίες πολιτικών που έκαναν πρώτοι το εμβόλιο, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της πανδημίας. Κάποιοι πολίτες όντως επηρεάστηκαν θετικά από την κίνηση αυτή, άλλοι την σχολίασαν ειρωνικά και άλλοι θύμωσαν, ειδικά όταν έβλεπαν άτομα να παρακάμπτουν την “ουρά” για να εμβολιαστούν νωρίτερα.

Λίγους μήνες μετά, βλέπουμε τα social media να κατακλύζονται και πάλι από φωτογραφίες με νέους που σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν το πρώτο βήμα προς την ελευθερία. Με έξυπνες ή και χιλιοειπωμένες ατάκες, όπως τα περί 5G και “τσιπακίων”, αλλά και σοβαρές συζητήσεις και συμβουλές για τις παρενέργειες που είχε ο κάθε ένας ξεχωριστά και πώς τις αντιμετώπισε, κατάφεραν να κάνουν τον εμβολιασμό το trend της εποχής.

Έτσι, από το “εμπόριο ελπίδας” και το “ξεστοκάρισμα” της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περάσαμε σε μία πραγματικά ελπιδοφόρα εικόνα και το hashtag #teamastra που επιβεβαιώνει αυτό που λένε οι ειδικοί, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και καιρό: πως το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που το κάνουμε πιο γρήγορα.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των ραντεβού που κλείστηκαν από τις ηλικιακές ομάδες 30-49 δείχνει ότι η πανδημία μάς έφερε στα όρια των αντοχών μας και σιγά-σιγά άρχισαν όλοι να συνειδητοποιούν πως το μοναδικό διαβατήριο που έχουμε στην παρούσα φάση για την επιστροφή στην κανονικότητα, είναι τα εμβόλια.

Κανείς δεν θέλει να περάσει ξανά «διαφορετικά Χριστούγεννα», «διαφορετικό Πάσχα», «διαφορετικό καλοκαίρι». Όλοι θέλουν να επιστρέψουν στις ήρεμες και ασφαλείς στιγμές του παρελθόντος, ακόμη και αν αυτές πολλές φορές χαρακτηρίζονταν από μία πληκτική ρουτίνα ή ζόρια άλλου τύπου.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι νεαρότερες ηλικίες αναδεικνύει, και για τους πλέον δύσπιστους, την πολύ θετική επίδραση που μπορούν να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από τον φόβο, την αβεβαιότητα, αλλά και την αμφισβήτηση των εμβολίων, περάσαμε στη σκέψη «όλοι το έχουν κάνει, εγώ γιατί όχι;».

Στην παρούσα φάση, είναι αδιάφορο αν κάποιος εμβολιάζεται γιατί θέλει να προστατέψει τους δικούς του και τον εαυτό του ή αν το κάνει γιατί είναι της μόδας. Σημασία έχει ότι κάνουν το εμβόλιο και συμβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους στο σταδιακό «κτίσιμο» της επιθυμητής ανοσίας.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

781 κρούσματα, 24 θάνατοι, 376 διασωληνωμένοι

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον ΕΟΔΥ 781 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν …