Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ορατοί και αόρατοι εχθροί της Υγείας

Ορατοί και αόρατοι εχθροί της Υγείας

Η πανδημία και οι τραγικές της συνέπειες κατέστησαν σαφές ότι η επένδυση στην καινοτομία, αφορά τις ζωές όλων μας. Δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία μιας μικρής ομάδας συνανθρώπων μας που μπορεί να υποφέρουν από μία σπάνια πάθηση ή «απλά» με την βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης και της ποιότητας ζωής κάποιων μεγαλύτερων ομάδων που συμπορεύονται αναγκαστικά με ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας. Δεν είναι τόσο «απλά» τα πράγματα και σίγουρα δεν είναι τόσο μακριά από εμάς. Μπορεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή έξω από την πόρτα μας.

Έτσι έγινε και με τον νέο κορονοϊό, ο οποίος προκάλεσε την απώλεια χιλιάδων ζωών παγκοσμίως και έστρεψε άμεσα την προσοχή όλων, κυβερνήσεων, επιστημόνων, πολιτών, στην αναζήτηση μίας αποτελεσματικής θεραπείας που θα αντιμετωπίσει τον «αόρατο εχθρό».

Εκτός όμως από τους «αόρατους εχθρούς» που μπορεί να εμφανιστούν απροειδοποίητα και απειλητικά στις ζωές μας, υπάρχουν και πολλοί ορατοί, για τους οποίους αδιάκοπα η επιστημονική κοινότητα δίνει μάχη για την αντιμετώπισή τους. Η έρευνα για νέες θεραπείες είναι συνεχής, όπως συνεχείς και αυξανόμενες είναι και οι ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους στα αποτελέσματα των ερευνών αυτών.

Ορατοί είναι εδώ και χρόνια και οι «εχθροί» της έρευνας και της καινοτομίας, που είναι η γραφειοκρατία, η έλλειψη κινήτρων, η απουσία πολιτικής βούλησης να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Τα οφέλη των κλινικών μελετών είναι πολλαπλά, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα συστήματα Υγείας και την οικονομία γενικότερα των χωρών που τις αξιοποιούν. Ωστόσο, εμείς ακόμη δεν βρήκαμε τον τρόπο να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια που μας απομακρύνουν από τα οφέλη αυτά.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών στην χώρα μας, είναι επίσης ένας «ορατός εχθρός» της υγείας των ασθενών, αλλά και του ΕΣΥ μακροπρόθεσμα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αξία της καινοτομίας δεν έχει να κάνει με το αν αντιμετωπίζει το πρόβλημα λίγων ή πολλών ανθρώπων. Η αξία της έγκειται στο ότι αφορά την ζωή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί ανατρέψει το σκηνικό αυτό και να θέσει τις βάσεις για ένα υγιές μέλλον, στηρίζοντας την επιστήμη, τον άνθρωπο, την κοινωνία. Κανένας ορατός ή αόρατος εχθρός δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε αυτό.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 14 Ιουνίου

Check Also

Πόσο πιθανό είναι ο COVID-19 να διέφυγε από εργαστήριο;

Σε άρθρο με τίτλο «Πόσο πιθανό είναι ο COVID-19 να διέφυγε από εργαστήριο: Τι γνωρίζουν …