Αρχική / Επικαιρότητα / Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανησυχία ότι οι διασώστες θα μπερδέψουν COVID-19 και θερμοπληξία

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανησυχία ότι οι διασώστες θα μπερδέψουν COVID-19 και θερμοπληξία

Ειδικοί της επείγουσας Ιατρικής προειδοποιούν ότι οι διασώστες πρώτων βοηθειών στους Ολυμπιακούς του Τόκιο θα μπορούσαν εύκολα να μπερδέψουν τα συμπτώματα θερμοπληξίας με συμπτώματα κορονοϊού, γιατί είναι παρόμοια.

Ενώ οι διοργανωτές των Αγώνων έχουν μεταφέρει τη διεξαγωγή του μαραθωνίου και το βάδην στην βόρεια πόλη Σαπόρο, ώστε να είναι χαμηλότερες οι θερμοκρασίες, τα περισσότερα αγωνίσματα λαμβάνουν χώρα στο Τόκιο από τις 23 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου, την περίοδο κορύφωσης του θερμού και υγρού καλοκαιριού. Ωστόσο, το Σαπόρο βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού, εν μέσω μιας αύξησης κρουσμάτων.

Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν για την έναρξη των Αγώνων, το Χοκάιντο, το βορειότερο νησί της Ιαπωνίας, όπου μεγαλύτερη πόλη είναι το Σαπόρο, έχει το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό κρουσμάτων στην Ιαπωνία και περίπου 43% υψηλότερο σε σχέση με το Τόκιο. Η συγκεκριμένη πόλη, η οποία έχει πληθυσμό λίγο κάτω από δύο εκατομμύρια πολίτες, επωμίζεται σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων.

Ο Σίντζι Νακαχάρα, ειδικός δημόσιας υγείας στο Kanagawa University of Human Services, σημειώνει ότι οι ιατρικές ομάδες κινδυνεύουν να μπερδέψουν έναν ασθενή με COVID-19 με κάποιον που έχει υποστεί θερμοπληξία, καθώς και οι δύο αυτές παθήσεις συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, αφυδάτωση και κακουχία.

Το σύστημα των ιατρικών υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών έχει ήδη βιώσει τον συνδυασμό θερμοπληξίας και COVID-19.

Οι αποκαλούμενες δύσκολες στη μεταφορά περιπτώσεις, όπου ένας ασθενής που μεταφέρεται με ασθενοφόρο απορρίπτεται από πολλαπλά νοσοκομεία, υπερδιπλασιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Τοσίρο Μούτο, διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020», έχει ανακοινώσει ότι αξιωματούχοι επεξεργάζονται τρόπους αντιμετώπισης της θερμοπληξίας, η οποία αποτελεί μια σημαντική ανησυχία υγείας μαζί με την COVID-19.

Σε μια μελέτη για τη διαχείριση της θερμοπληξίας στη διάρκεια της πανδημίας, ο Σότζι Γιοκομπούρι, πρόεδρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών και ιατρικής κρίσιμης φροντίδας της Ιατρικής Σχολής Nippon στο Τόκιο, διαπίστωσε ότι περίπου τέσσερις άνθρωποι διαγνώστηκαν με βαριά θερμοπληξία ανάμεσα σε 1.000, που αργότερα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Παρότι η αναλογία ήταν εικονική, το αποτέλεσμα ήταν «σοκαριστικό», σημείωσε ο ίδιος, εξαιτίας των κινδύνων για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Επιβαρύνοντας την κατάσταση, η χρήση μάσκας, ένα βασικό προληπτικό μέτρο κατά του κορονοϊού, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία σώματος εν μέσω της θερινής ζέστης. Αυτό δεν εκθέτει σε κίνδυνο μόνο τους θεατές, αλλά και τους διασώστες επειγουσών καταστάσεων, προσθέτει ο Γιοκομπούρι καλώντας τους διοργανωτές να απαγορεύσουν την παρουσία θεατών στους Αγώνες.

Οι διοργανωτές έχουν ήδη απαγορεύσει την παρουσία θεατών από το εξωτερικό, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει αν θα επιτρέπεται η παρουσία στους ντόπιους.

«Όταν φροντίζουμε τους ασθενείς με θερμοπληξία πρέπει επίσης να προστατεύουμε τους εαυτούς μας με βαρύ προστατευτικό εξοπλισμό, γιατί δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την COVID-19 από την θερμοπληξία. Αυτό μας στρεσάρει πολύ», καταλήγει ο Γιοκομπούρι.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δείχνουν να μειώνουν νοσηλείες και θνησιμότητα στους εξωτερικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου

Η πρώιμη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων (mAb) έναντι του SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με τη μείωση της πιθανότητας …