Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Πλεύρη

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Πλεύρη

Ο χώρος της Υγείας πάντα είχε προκλήσεις και μεγάλα στοιχήματα. Ωστόσο, οι προκλήσεις αυτές αποδείχτηκαν στο πέρασμα των χρόνων μεγαλύτερες από τις ικανότητες ή την βούληση των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, με αποτέλεσμα τα στοιχήματα να χάνονται και τα προβλήματα να βαλτώνουν.

Ο Θάνος Πλεύρης βρίσκει έρχεται αντιμέτωπος με τις κλασικές πλέον αυτές προκλήσεις, αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαιτεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο στην Υγεία, τα περιθώρια στενεύουν, υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι στους ξένους εταίρους και ο νέος υπουργός Υγείας, δείχνει έτοιμος να πιάσει το νήμα από την αρχή και να κάνει δουλειά.

Από τη μία έχουμε τα νοσοκομεία που είναι στα όριά τους από άποψη υποδομών, προσωπικού και γενικότερων ελλείψεων. Υπάρχει επιπλέον θέμα οργάνωσης, αξιολόγησης και σωστής κατανομής, ώστε η λειτουργία τους να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών που εξυπηρετούν. Είναι και οι ελλείψεις προσωπικού που δεν καλύπτονται παρά τις προκηρύξεις θέσεων που γίνονται κατά καιρούς, ένα θέμα που πρέπει να λυθεί είτε με την παροχή επιπλέον κινήτρων στους γιατρούς, είτε με “ξένη” βοήθεια.

Από την άλλη είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θέλει ένα ριζικό λίφτινγκ ώστε να μπορέσει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στον ρόλο του, να είναι δηλαδή να αποτελέσει ένα μονοψώνιο υπηρεσιών Υγείας, ένας ισχυρός αγοραστής που να διαπραγματεύεται τις τιμές προς όφελος των ασθενών, αλλά και σε αγαστή συνεργασία με τους παρόχους. Για την ώρα, ούτε οι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι, ούτε και οι πάροχοι.

Στόχος του Πλεύρη είναι η έννοια της “ποιότητας” να λάβει τη θέση που της αξίζει τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στον ΕΟΠΥΥ. Με real time ελέγχους, ποιοτικά κριτήρια και αλλαγή φιλοσοφίας, θα επαναπροσδιοριστούν οι ανάγκες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε να γνωρίζουμε επιτέλους τι, πού, πώς και γιατί ξοδεύονται τα χρήματα.

Η φαρμακευτική δαπάνη και το τεράστιο clawback, είναι επίσης ένα θέμα που καλείται να επιλύσει ο νέος υπουργός Υγείας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την καταγραφή των πραγματικών αναγκών ανά θεραπευτική κατηγορία, την ανάλογη κατανομή των προϋπολογισμών, τον έλεγχο της προκλητής ζήτησης και την ουσιαστική συνεργασία με τον κλάδο του φαρμάκου.

Και το “κερασάκι στην τούρτα” είναι το στοίχημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που πρέπει επιτέλους να “κερδηθεί” μετά από τόσα χρόνια αποτυχημένων ή ημιτελών προσπαθειών.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Πλεύρης: «Ο Π. Πολάκης απέδειξε ότι είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για να “χαϊδεύει” το αντιεμβολιαστικό κίνημα»

Μετά την επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, στον Σωτήρη Τσιόδρα μέσω σημερινής ανάρτησής …