Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Οι εστίες ανησυχίας για τις επόμενες ημέρες

Οι εστίες ανησυχίας για τις επόμενες ημέρες

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό, ότι η πτώση της θερμοκρασίας θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα του νέου κορονοϊού μέχρι και 10 φορές περισσότερο λόγω της συγκέντρωσής μας σε κλειστούς χώρους. Αυτή η αύξηση είναι προ των πυλών, καθώς αναμένεται τέλη Οκτωβρίου.

Ο υγειονομικός χάρτης προστασίας δείχνει ότι αρκετές περιοχές της χώρας μας βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ πολλές άλλες βρίσκονται στο 2ο επίπεδο και είναι σε εγρήγορση, καθώς η πανδημία έχει καταστήσει σαφές το γεγονός ότι όλα μπορούν να ανατραπούν εν μία νυκτί.

Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο μεν, σοβαρή δε και το σύστημα δέχεται ήδη σημαντικές πιέσεις και πρέπει πάση θυσία ο έλεγχος να παραμείνει στα χέρια μας και το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Οι εστίες ανησυχίας είναι πολλές και αφορούν τις ήδη επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, τις συγκεντρώσεις σε πλατείες, τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όσον αφορά την πρώτη εστία, περιοχές όπως η Αττική που καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά, δεν είναι δύσκολο να ξεφύγουν και ν’ «αγγίξουν» το κόκκινο εάν δεν τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα και περιοριστεί η διασπορά. Οι ανησυχίες επιδεινώνονται και από τις συγκεντρώσεις σε πλατείες μετά το κλείσιμο των μπαρ και των μαγαζιών εστίασης, ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το ΕΣΥ είναι υπό πίεση με υψηλό αριθμό διασωληνωμένων και παρά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, οι νέες εστίες κρουσμάτων μπορούν να φέρουν το σύστημά στα όριά του. Την ίδια ώρα, η αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, προκαλεί επιπλέον ανησυχία και ειδικά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και μπορεί εν αγνοία τους να μεταδίδουν τον ιό.

Μπορεί πλέον να ακούγεται κλισέ, ωστόσο όντως το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο και πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Ίσως να πρέπει να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο μίας πιο επιθετικής επικοινωνιακής πολιτικής για να συνετιστούν οι απείθαρχοι. Ο Νίκος Χαρδαλιάς τονίζει συνεχώς ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αν τηρήσουμε όσα ισχύουν ήδη. Μήπως αν αρχίσουμε να λέμε «σκεφτόμαστε να θέσουμε απαγορεύσεις στην κυκλοφορία», «θα επαναφέρουμε τα sms» κτλ, συγκινηθούν έστω λίγο αυτοί που θεωρούν ότι είναι «υπεράνω πανδημίας»;

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

781 κρούσματα, 24 θάνατοι, 376 διασωληνωμένοι

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον ΕΟΔΥ 781 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν …