Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Νέα στοιχεία για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΘΕΑ

Νέα στοιχεία για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΘΕΑ

Συνεχίστηκε και σήμερα η συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα του ΚΕΘΕΑ, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να παρουσιάζει στοιχεία από τον οικονομικό έλεγχο του Κέντρου, ο οποίος έγινε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τους ελεγκτές του, για την ελεγκτική περίοδο 1/7/2018 – 30/6/2019.

«Μετά τον έλεγχο ο οποίος διενεργήθηκε για το σύνολο του ΚΕΘΕΑ, το ΓΛΚ μιλάει για ουσιαστικά ευρήματα και κάνει συστάσεις προς τον Οργανισμό, σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική διαχείριση του φορέα. Πρώτον, καταλογίζει στον φορέα μη ρεαλιστική κατάρτιση του προϋπολογισμού εξόδων και συστήνει να μη γίνονται δεσμεύσεις ποσών που δεν χρησιμοποιούνται τελικώς από το φορέα. Συστήνει μετά από εύρημα απόφασης ανάληψης υποχρέωσης μεταγενέστερη του χώρου πραγματοποίησης της δαπάνης. Εξηγώ τι είναι αυτό: πρώτα κάνουν τη δαπάνη, την όποια δαπάνη που δεν ελέγχεται από πουθενά, και εκ των υστέρων πάνε να νομιμοποιήσουν τη δαπάνη», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Επιπλέον στο πόρισμα του ελέγχου αναφέρονται μεταξύ άλλων:

  • Συστάσεις στον φορέα να τηρούνται οι αναφερόμενες διατάξεις κατά την εξόφληση των δαπανών του.
  • Ότι τα χρηματικά εντάλματα του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, υπογράφονται από το ίδιο το όργανο και ως προς την εκκαθάριση και ως προς την εξόφληση.
  • Ότι τα χρηματικά εντάλματα της Κεντρικής Υπηρεσίας δεν φέρουν τα ονοματεπώνυμα και την ιδιότητα των προσώπων που τα υπογράφουν.
  • Μη τήρηση προβλεπόμενων διαδικασιών προμήθειας αγαθών από το ΚΕΘΕΑ, ΣΧΗΜΑ-ΧΡΩΜΑ.
  • Ελλιπή δικαιολογητικά στις δαπάνες μετακίνησης. Το ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει τεράστιες δαπάνες μετακίνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τους νομικούς οι οποίοι υπερασπίζονται τις υποθέσεις ανά την Ελλάδα.
  • Συστάσεις στο φορέα να εφαρμόσει ένα ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών, ώστε στις προμήθειες περιοδικού χαρακτήρα να περιοριστούν οι απευθείας αναθέσεις και να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα του νόμου 4412/2016, καθώς παρατηρήθηκε μεγάλο ποσοστό απευθείας αναθέσεων, μη ύπαρξη προγράμματος προμηθειών.

Check Also

Κοντοζαμάνης: Παράταση των συμβάσεων των επικουρικών μέχρι το τέλος του 2020

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σχετικά με τις συμβάσεις επικουρικού προσωπικού οι …