Αρχική / Επικαιρότητα / Μ. Θεμιστοκλέους: Μέσα στον Ιούλιο το τείχος ανοσίας – Πιθανοί ηλικιακοί περιορισμοί στο εμβόλιο της AstraZeneca

Μ. Θεμιστοκλέους: Μέσα στον Ιούλιο το τείχος ανοσίας – Πιθανοί ηλικιακοί περιορισμοί στο εμβόλιο της AstraZeneca

«Πιο πιθανό σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για διακοπή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλιακοί περιορισμοί», ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, παρά την αναστάτωση, το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%. Συγκεκριμένα, γίνονται 10.000 με 12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση, ενώ το τελευταίο 7ήμερο το ποσοστό αυξήθηκε σε 93%.

Ως προς τους εμβολιασμούς στα νησιά, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στα 69 νησιά με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός μέχρι τέλος Απριλίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια του επιχειρησιακού σχεδίου, που περιλαμβάνει πτήσεις με ελικόπτερα του στρατού και μεταφορά με σκάφη του Λιμενικού.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αναφέρθηκε σε δύο ορόσημα: α) μέχρι τέλος Απριλίου ή αρχές Μαϊου θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου και οι άνω των 60 ετών, και β) μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε επιτύχει τείχος ανοσίας.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντική η συμμετοχή, η οποία ξεπερνάει το 80% στους γιατρούς και το 60% στο νοσηλευτικό προσωπικό. «Έστω και με αργό ρυθμό τα ποσοστά αυξάνονται και, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών είναι κάτι που θα συζητηθεί από Σεπτέμβριο».

Check Also

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα δωρεάν rapid tests

Σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα …