Αρχική / Επικαιρότητα / Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ανοίξει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις»

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ανοίξει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις»

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι «αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Επίσης, αναφερόμενος στην πρότασή του, επανέλαβε με έμφαση ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως «θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά και τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης, καθώς και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες για την τήρηση των δεσμεύσεών τους σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σημείωσε χτες ότι υπάρχουν ακόμη το ανοιχτό ερώτημα περί της χρήσης του πιστοποιητικού. «Η απόφαση, λοιπόν, τού τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού, μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα».

Επισήμανε ότι «στο τέλος Ιανουαρίου, τα κράτη-μέλη, με τη στήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν τι είδους δεδομένα χρειάζονται για τέτοιου είδους πιστοποιητικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Πολύ απλά, είναι μία φόρμα περιεχομένου, ποιο είδος εμβολίου χρησιμοποιήθηκε, υπάρχει μοναδικός κωδικός αναγνώρισης και το μικρότερο ποσοστό δεδομένων που χρειάζεται για κάθε πιστοποιητικό. Τώρα τα κράτη-μέλη πρέπει να τα εφαρμόσουν στα συστήματα υγείας και στα σύνορά τους, για να διαβεβαιώσουν ότι τα συστήματα υγείας είναι κατάλληλα γι’ αυτό τον σκοπό». Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Κομισιόν προσφέρει τη συνεργασία για τα δεδομένα, όπως έγινε και με την ιχνηλάτηση, και να δημιουργηθεί μία πύλη, η οποία θα συνδέει τις διαφορετικές εθνικές λύσεις τη μία με την άλλη, έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαλειτουργικές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «Από τώρα μέχρι τον Μάρτιο και το επόμενο Συμβούλιο, αναμένουμε να έχουμε κάποια πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα», επισημαίνοντας ότι λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες, για τις οποίες ο τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Check Also

Πώς θα κάνουμε Πάσχα: Τι αλλάζει στις εκκλησίες, στην απαγόρευση κυκλοφορίας και πόσα άτομα θα επιτρέπονται στο πασχαλινό τραπέζι

Τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών για το Πάσχα αλλά και μετά από αυτό, παρουσίασε ο …