Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μαρία Θεοδωρίδου: Οι αλλαγές στις συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και ο εμβολιασμός των παιδιών

Μαρία Θεοδωρίδου: Οι αλλαγές στις συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και ο εμβολιασμός των παιδιών

Στις αναθεωρήσεις των συστάσεων για εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία για το εμβόλιο της Astrazeneca αναφέρθηκε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ αρχικά το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγούνταν σε άτομα άνω των 30 ετών πλέον γίνεται σε άτομα άνω των 40 ετών. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία από την άλλη ενώ μέχρι τώρα γινόταν μέχρι την ηλικία των 60 ετών, πλέον χορηγείται σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών και άνω.
Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, οι αλλαγές που έγιναν στηρίχθηκαν σε επιδημιολογικά δεδομένα και όχι σε θέματα ασφαλείας του εν λόγω εμβολίου. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος έκθεσης στη νόσο για τις ηλικίες κάτω των 30, δεν είναι μεγάλος καθώς μειώθηκε το ιικό φορτίο.

Στη Γερμανία από την άλλη καταγράφεται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων και κρίθηκε ότι χρειάζεται η ηλικιακή επέκταση των εμβολιασμών.

«Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση», είπε, υποστηρίζοντας ότι η απάντηση δόθηκε από τον αρμόδιο Οργανισμό της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του συστήνει τη συνέχεια του εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση καθώς είναι ασφαλής.

Αναφερόμενη στο θέμα των εμβολιασμών των παιδιών, υποστήριξε πως διενεργούνται ήδη μελέτες για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω.

«Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός. Άρα ο στόχος είναι διαφορετικός. Πρώτον ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την διασπορά στην κοινότητα. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Check Also

Πελώνη: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης μη εμβολιασμένων εργαζομένων

Δεν τίθεται θέμα απόλυσης μη εμβολιασμένου εργαζόμενου τόνισε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά …