Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μαρία Θεοδωρίδου: Απαραίτητη η δεύτερη δόση για το «διαβατήριο ανοσίας»

Μαρία Θεοδωρίδου: Απαραίτητη η δεύτερη δόση για το «διαβατήριο ανοσίας»

«Εάν ορισμένοι θεωρούν ότι ο εμβολιασμός τελειώνει με την πρώτη δόση, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο ανοσίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. «Με την χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%», συμπλήρωσε.

Η ίδια αναφέρθηκε και στο «παράθυρο» που υπάρχει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, το οποία μπορεί να κάνει έναν πολίτη που έχει εμβολιασθεί να νοσήσει από κορονοϊό.

Με αφορμή και την νόσηση των ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν σε γηροκομείο στο Μαρούσι και οι οποίοι είχαν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται μετά τη 12η μέρα από τον εμβολιασμό. «Το παράθυρο δικαιολογεί γιατί ακόμη και πολλά άτομα όπως και στη χώρα μας μετά τον εμβολιασμό νόσησαν. Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει στο να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση και ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί μετά την ανάρρωση τους κανονικά ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τον εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Στο περιστατικό των ηλικιωμένων που νόσησαν αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι υπήρξε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Check Also

Εμβόλιο κορονοϊού: Είναι αρκετή μία δόση για όσους έχουν νοσήσει;

Για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο είναι διαθέσιμα τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, …