Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Τέλος τα δωρεάν τεστ – Όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν από 13 Σεπτεμβρίου

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Τέλος τα δωρεάν τεστ – Όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν από 13 Σεπτεμβρίου

Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί αλλά και να προστατέψει, είπε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας στη συνέχεια τα νέα μέτρα που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘCovid είναι ανεβμολίαστοι, τόνισε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, αλλιώς θα ήταν ανήθικο προς τους εμβολιασμένους, που δικαιούνται μία αξιοπρεπή περίθαλψη.

Ο κ. Κικίλιας είπε πως χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τονίζοντας ότι υπάρχουν εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού για όλους.

Μέτρα θα υπάρξουν, ξεκαθάρισε ο υπουργός, για τουςανεμβολίαστους τόσο για να σταματήσει η μετάδοση του ιού και τις νέες μεταλλάξεις και για να περιοριστούν οι σοβαρές νοσηλείες στο ΕΣΥ.

Τα μέτρα

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μάρτιου 2022

Τέλος τα δωρεάν τεστ Τι θα ισχύει

1. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τονιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ.

 Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και

ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covidfree app από τον εργοδότη.

2. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές,κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικέςπαραγωγές πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapidtests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τονεργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.
3. Όλοι οι ανεμβολίαστοι Μαθητές-Φοιτητές:Μαθητές: 2 self tests / εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικάστην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Φοιτητές: 2 εργαστηριακά rapid testsαντιγόνου / εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ.

 Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και

 ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων)

4. Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ θα πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών.

Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο checkinκάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Τι θα ισχύει στους κλειστούς χώρους

1. Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης )

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

2. Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid freeapp.

3. Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων καιαρχαιολογικών χώρων

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid freeapp.

*Θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους καινοσήσαντες.

4. Κλειστά γυμναστήρια

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Ελεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid freeapp.

*Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους

5. Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα ναγνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναιεμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει τηνεγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τουςανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως τηςσυχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για τηνκατηγορία δραστηριότητας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε όλους τουςκλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Check Also

«Όμικρον»: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τη νέα μετάλλαξη

Οι ειδικοί παγκοσμίως εκφράζουν την ανησυχία τους για το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «Όμικρον», …