Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Κορονοϊός: Οι προκλήσεις του εμβολιασμού και η… «αγέλη»

Κορονοϊός: Οι προκλήσεις του εμβολιασμού και η… «αγέλη»

Ένα εμβόλιο φέρνει την Άνοιξη; Μετά βεβαιότητας ναι. Και ειδικά στην περίπτωση του νέου κορονοϊού που δεν μιλάμε για ένα, αλλά για έξι εμβόλια που βρίσκονται λίγο πριν από την έγκριση, τότε η ελπίδα δεν είναι απλά δικαιολογημένη, είναι επιβεβλημένη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν και πάλι απογοητευτική. Έκανε λόγο για «εμπόριο ελπίδας» την ώρα που τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι λόγω κορονοϊού είναι στα ύψη και ενώ το εμβόλιο ακόμη δεν έχει εγκριθεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πανδημία έχει σπείρει τον θάνατο και τον πανικό και έχει φέρει μια τεράστια κόπωση στον κόσμο, που παλεύει εδώ και μήνες με την αβεβαιότητα. Αν δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να μεταφέρεις τα θετικά νέα της επιστημονικής κοινότητας στους πολίτες, πότε είναι;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τέσσερις εταιρείες και συζητά με άλλες δύο για τα εμβόλια που αναμένεται να κυκλοφορήσουν άμεσα, όπως άμεσα, ενδεχομένως στις αρχές του έτους, αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί. Άρα, το κακό timing στην εν λόγω περίπτωση αφορά στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης και όχι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που ανέλαβε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον επικείμενο εμβολιασμό, είχε να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Οι δυσκολίες δεν αφορούσαν μόνο το πού θα γίνει, πώς, πότε, αλλά και πολλά τεχνικά θέματα. Το κάθε εμβόλιο από αυτά που είναι εν αναμονή έγκρισης, έχει διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής, καθώς και διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές για τη διενέργεια του εμβολιασμού. Όλα αυτά είναι σαφές ότι δεν μπορούν να σχεδιαστούν και να επιλυθούν, αφού έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα η αντιπολίτευση θα έκανε λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης, η οποία πιάστηκε απροετοίμαστη και στερεί από τους πολίτες την ελπίδα…

Οι προκλήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Έρχεται η εφαρμογή του σχεδίου με όποια απρόοπτα προκύψουν, οι αντιδράσεις, η διστακτικότητα…Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και το εγχείρημα τεράστιο. Θα πρέπει, όμως, όλοι να είμαστε μαζί σε αυτό, γιατί αφορά την υγεία μας και την προσπάθεια να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Tαραντίλης: «Από σήμερα ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην απελευθέρωση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων»

Με απόφαση της κυβέρνησης και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, επαναλειτουργούν οι …