Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κοντοζαμάνης: «Ο διαγωνισμός για τα self test προέβλεπε εξαρχής και συσκευασίες 25 τεμαχίων»

Κοντοζαμάνης: «Ο διαγωνισμός για τα self test προέβλεπε εξαρχής και συσκευασίες 25 τεμαχίων»

Με αφορμή την αυριανή έναρξη της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self test  για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης –ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test– και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self test)

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. 

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικού έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».

Check Also

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα δωρεάν rapid tests

Σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα …