Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Κι ΕΣΥ τέκνον Άγγλε;

Κι ΕΣΥ τέκνον Άγγλε;

Έξαλλο το υπουργείο Υγείας για το ανυπόστατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με τα ελληνικά νοσοκομεία. Πώς τόλμησαν οι ξένοι να παρουσιάσουν μια χαοτική εικόνα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γράφοντας πως πεθαίνουν άνθρωποι, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και υλικών και άλλα τέτοια χυδαία και λαϊκίστικα μυθεύματα;

Άλλωστε, πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια απλή επίσκεψη σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο, πως όλα λειτουργούν ρολόι και ότι θα λάβει την καλύτερη περίθαλψη, στις καλύτερες συνθήκες. Φτάνει να πάρει μαζί του τις γάζες που ενδεχομένως να χρειαστεί. Και κανένα σεντόνι, κανένα ράντζο αν θα πρέπει να διανυκτερεύσει. Και μια αποκλειστική, σε περίπτωση που χρειάζεται άμεση εξυπηρέτηση. Άντε και κανα γιατρό, έτσι για να νιώσει την ασφάλεια ότι κάποιος θα είναι δίπλα του, όταν παραστεί ανάγκη. Κατά τ’ άλλα, θα έχει τις ανέσεις του, τη φροντίδα του και όλα τα κομφόρ του.

Προς θεού, δεν τίθεται ποιότητας και εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Έχουμε τους καλύτερους κι αυτό το πιστεύω. Οι ελλείψεις, όμως, είναι τεράστιες, όπως σημαντική είναι και η αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας, λόγω της συνεχόμενης οικονομικής κρίσης.

Η εφημερίδα Guardian δεν έγραψε κάτι διαφορετικό από αυτά που γράφουμε όλοι οι δημοσιογράφοι υγείας την τελευταία δεκαετία. Και τα γράφουμε ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Επομένως, η παρούσα κυβέρνηση που βλέπει παντού «πληρωμένους εχθρούς», δεν μπορεί να μας καταλογίσει κάτι. Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την επίσημη απάντηση του υπουργείου στο εν λόγω δημοσίευμα, θα καταλάβει ότι… τα ίδια λέμε! «Δυστυχώς (το δημοσίευμα της Guardian) αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη», λέει το Υγείας. Δηλαδή, έχουμε Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι γιατί επενδύουμε σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογία, αλλά γιατί υπάρχει η «πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη». Κι όταν η υπερπροσπάθεια αυτή, η οποία καταβάλλεται σε άθλιες συνθήκες εργασίας, οδηγήσει σε υπερκόπωση του προσωπικού και σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος, έχει ο θεός…

Με την ανεπίσημη απάντηση του υπουργείου, διά στόματος ή καλύτερα διά facebook Πολάκη, δεν θα ήθελα να ασχοληθώ. Ακόμη και δίκαιο να έχεις, ακόμη και οργισμένος να είσαι από τα όσα ψευδώς, κατά την άποψή σου, λέγονται και γράφονται, δεν απαντάς με τέτοιες εκφράσεις, αγνοώντας τη θέση και τον ρόλο σου. Αλλά, πολλάκις τα ακούσαμε από τον Πολάκη και πλέον τίποτα δεν μας ξενίζει.

Ας αφήσουμε τις κορώνες, τις μαγκιές και τα συνωμοσιολογικά σενάρια κι ας δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. «Όσοι επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά», λέει το υπουργείο. Διαψεύστε μας λοιπόν κύριοι κι ας πάνε στράφι οι…επενδύσεις μας!

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 8 Ιανουαρίου

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν …