Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Κινητοποίηση συμβασιούχων πρώην και νυν εργολαβικών εργαζόμενων στα νοσοκομεία, στις 14 Νοεμβρίου

Κινητοποίηση συμβασιούχων πρώην και νυν εργολαβικών εργαζόμενων στα νοσοκομεία, στις 14 Νοεμβρίου

Κινητοποιήσεις των συμβασιούχων πρώην και νυν εργαζομένων στα νοσοκομεία εξήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Επανειλημμένως θέσαμε στους Υπουργούς Υγείας την ομηρία του εργολαβικού προσωπικού που υπηρετεί με ατομικές συμβάσεις εργασίας και τις άθλιες συνθήκες εργασίας που προσφέρουν οι εργολάβοι στα μισά νοσοκομεία που έχουν παραμείνει, εκμεταλλευόμενοι προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και την εκκρεμότητα έκδοσης απόφασης από το Συμβούλιο Επικρατείας, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θεωρεί σύννομη την εκδίωξής τους.

Εάν δεν υπάρξει εντός των ημερών νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στα Νοσοκομεία, θα επιστρέψουν οι εργολάβοι, καθότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορούν να γίνουν ατομικές συμβάσεις εργασίας σε όσα Νοσοκομεία λήγουν οι υφιστάμενες από 31.12.2019 και μετά.

Η παράταση των συμβάσεων τουλάχιστον για ένα έτος είναι μονόδρομος. Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους, προκειμένου να μεγαλώνουν τα κέρδη τους. Μέχρι και εκβιασμοί για να κρατάνε το “στόμα τους κλειστό.

Με εντολή του Υφυπουργού Υγείας, κου Β. Κοντοζαμάνη, στα Νοσοκομεία που τρέχουν διαγωνισμοί για την πρόσληψη προσωπικού με ατομικές συμβάσεις εργασίας, περιορίζεται η χρονική τους διάρκεια, από τα δύο χρόνια, στο ένα. Παράλληλα, ο Υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των “καλών εργολάβων.

Καθώς οι 6.000 συμβασιούχοι, που υπηρετούν με ατομικές συμβάσεις εργασίας, έχουν κλείσει το 24μηνο συνεχούς απασχόλησης, το ΑΣΕΠ θεωρεί μη σύννομη την απασχόλησή τους και νόμιμο τον αποκλεισμό τους από τους νέους διαγωνισμούς.

Επικοινωνήσαμε από το ΑΣΕΠ και αναμένουμε τη διόρθωση της εν λόγω απόφασης, που είναι άνευ νομικών επιχειρημάτων. Αιτία πολέμου είναι η εφαρμογή της, που σημαίνει απόλυση όλων των υπηρετούντων και απαγόρευση συμμετοχής στους νέους διαγωνισμούς.

Το εν λόγω προσωπικό εργάζεται επί πολλά συνεχόμενα χρόνια, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και δικαιούνται τη δουλειά τους.

Λόγω έλλειψης κονδυλίων τα νοσοκομεία προσλαμβάνουν ελάχιστους, με αποτέλεσμα να γίνονται “λάστιχο στη δουλειά. Σε κάθε νέο διαγωνισμό, απολύονται οι μισοί λόγω χαμηλής μοριοδότησης της εμπειρίας (2 επιπλέον μόρια επί 120 μήνες)».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, στις 09:00, στο Υπουργείο Υγείας. Και καταλήγει:
«Αγωνιζόμαστε για:
– Εκδίωξη των εργολάβων
– Δυνατότητα σύναψης συμβάσεων και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019
– Συμβάσεις εργασίας για δύο έτη
– Αυξημένη μοριοδότηση, ενιαίους διαγωνισμούς, μονιμοποίηση».

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποιήσεις την Τετάρτη 8/7 και Πέμπτη 9/7

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, από τις …