Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας περί ΚΕΘΕΑ: Το πρώην ΔΣ να κληθεί για εξηγήσεις για τις ατασθαλίες στο Πρόγραμμα «Προμηθέας» που αποκρύφθηκαν

Κικίλιας περί ΚΕΘΕΑ: Το πρώην ΔΣ να κληθεί για εξηγήσεις για τις ατασθαλίες στο Πρόγραμμα «Προμηθέας» που αποκρύφθηκαν

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για την κύρωση της ΠΝΠ του ΚΕΘΕΑ, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έσπευσε να ενημερώσει για τις αποκαλύψεις που περιελάμβανε πόρισμα εσωτερικών παραγόντων που έφτασε στο Υπουργείο, σχετικά με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Προμηθέας» του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών. Παρόλο που το πόρισμα είχε κατατεθεί στο πρώην Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ τον Ιούνιο του 2019, κανένα στοιχείο δεν είχε φτάσει στο φως της δημοσιότητας. Η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, αντί να το στείλει στον Εισαγγελέα, το «έπνιξε».

Ξεκαθαρίζοντας εξαρχής ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ, ο Υπουργός τόνισε την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας στον δημόσιο χαρακτήρα του και αναγνώρισε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει το ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι σοβαρότατες αποκαλύψεις που προέκυψαν από το πόρισμα των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ μετά από εντολή του Γενικού Διευθυντή, του κ. Γκιτάκου, το οποίο συνοδεύεται από έκθεση της ομάδας εργασίας και δύο φακέλους που αποτελούν εμπιστευτικό υλικό.

Τα κρίσιμα συμπεράσματα της ανασκόπησης συνοψίζονται ως εξής:

 • Αναφέρθηκε εκτεταμένη συστηματική χρήση παράνομων ουσιών για σημαντικό χρονικό διάστημα από προσωπικό και μέλη. Παράλληλα, ζητήματα που ανέκυψαν σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερευούσης προτεραιότητας.
 • Διαπιστώθηκε έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, προφασιζόμενοι πρόβλημα εξάρτησης.
 • Τονίστηκε η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του προγράμματος και αποφοίτους, που χρησιμοποιούσαν το πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών.
  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει μέρος του επίσημου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, με δημοσίως εκφρασμένη αμφισβήτηση της αξίας των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ.
 • Υπήρξαν κατ’ επανάληψη αναφορές για πιθανή λειτουργία παρακυκλώματος που αξιοποιούσε τα ευεργετήματα που προβλέπει ο νόμος. Είναι, δε, σημαντικό να διερευνηθεί αν συνεχίζεται η δραστηριότητά του μέχρι σήμερα. Το παρακύκλωμα ενδέχεται να συνδεόταν με δικηγόρους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και κάποια στελέχη του Οργανισμού.
  «Η αίσθηση έλλειψης προστασίας από το προσωπικό, οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη θεραπευτική κοινότητα στα Διαβατά, είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.
 • Τεκμηριώθηκαν απώλειες υπολογιστών με στοιχεία μελών, υπολογιστών που χρησιμοποιούνται από πρόσωπα-κλειδιά, δίσκων αποθήκευσης, όπως και η έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το πρόγραμμα στη φυλακή.
  «Η χαλαρότητα με την οποία στο ΚΕΘΕΑ “Προμηθέαςυιοθετούνται τυπικές διαδικαστικές λειτουργίες που ισχύουν σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, αντικατοπτρίζουν το επίπεδο της διοικητικής επάρκειας που χαρακτηρίζεται προσχηματική, ανεπαρκής, έως και ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει κανενός είδους εμπιστοσύνη στο σύστημα, σε κάθε εκδοχή δραστηριότητας», σχολίασε ο Υπουργός.
 • Διαπιστώθηκαν, τέλος, ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στους εργαζομένους, αλλά και μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών της κοινότητας.
  «Αναδεικνύονται επιπλέον στοιχεία που αποτελούν ακατανόητες επιλογές. Για παράδειγμα, η στελέχωση των υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη με προσωπικό ιδιαίτερου θρησκευτικού δόγματος, αλλά και δημόσιες εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα για ενίσχυση μελών θεραπευτικού προγράμματος χωρίς παραστατικά, πριμοδότηση συγκεκριμένων επιλογών στις διαδικασίες προμηθειών, που στη συνέχεια συνδέονται με προσωπική αξιοποίηση από το προσωπικό…», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να κληθεί στην Επιτροπή το απερχόμενο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, γιατί ενώ υπάρχουν ατασθαλίες στον Οργανισμό, δεν έλαβε καμία μέριμνα, ούτε και ενημέρωσε τον Εισαγγελέα.
  «Γιατί, μην ξεχνάτε ποτέ, τα 20 εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογούμενων που πηγαίνουν κάθε χρόνο στο ΚΕΘΕΑ, ανήκουν σε αυτούς, και όλοι μας οφείλουμε να λογοδοτούμε για το δημόσιο χρήμα», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Βασίλη Κικίλια:

Check Also

Κοντοζαμάνης: Παράταση των συμβάσεων των επικουρικών μέχρι το τέλος του 2020

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σχετικά με τις συμβάσεις επικουρικού προσωπικού οι …