Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας: «Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει την ανοσία του πληθυσμού»

Κικίλιας: «Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει την ανοσία του πληθυσμού»

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι αυτό το χρονικό διάστημα θέλει προσοχή, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι ακόμα, ωστόσο, μέχρι το τέλος Μαΐου, αναμένεται το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών να έχει εμβολιαστεί.

«Από το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Εάν προσθέσει κανείς αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, με τους συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει και έχουν αναπτύξει ένα μηχανισμό άμυνας, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει ανοσία.

Κρατώ μια μικρή επιφύλαξη για τις παραδόσεις των εμβολίων των πολυεθνικών εταιρειών. Αν οι παραδόσεις συνεχίσουν να έρχονται έτσι όπως έχει προγραμματιστεί, θα δημιουργηθεί αυτό το τείχος ανοσίας στο 60%-70% της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι στο παιχνίδι των εμβολιασμών μπαίνουν και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμοί τον Ιούνιο.

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει και πάλι τις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-44 για το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν σε όλους, ανακοινώνοντας ότι πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, ενώ ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες συνεδριάζει ο ΕΜΑ, για να εξετάσει το αίτημα των Pfizer/BioNTech για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων, ηλικίας 12-15 ετών. Ήδη το εμβόλιο έχει πάρει το «πράσινο φως» στον Καναδά για εμβολιασμό των εν λόγω ηλικιών.

«Εφόσον εγκριθεί, τάχιστα θα κάνουμε τον προγραμματισμό μας και γι’ αυτό. Μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού σημαίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια για εμάς, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, μεγαλύτερη ευκολία στην οικονομία, στον τουρισμό, στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Αλλά, επαναλαμβάνω, λελογισμένα και με προσοχή».

Σχολιάζοντας την παραφιλολογία σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Η πανσπερμία δηλώσεων, ειδικά αναρμόδιων, δεν βοηθά. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Δυστυχώς, ο λάθος τρόπος με τον οποίο επικοινωνήθηκαν οι εμβολιασμοί και τα εμβόλια για κάποιες εταιρείες, προέρχεται από έξω προς τα μέσα. Και σύρθηκε και η ελληνική Κοινή Γνώμη σε αυτό. Έχουν γίνει πάνω από 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως και τα άλλα, έχει εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές Φαρμάκων, και υπάρχει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες… Καλό είναι να μιλούν οι ειδικοί».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά-πολλά χρόνια, που υπάρχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της προσέγγισης του ελληνικού Δημοσίου (υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών και λοιπών) απέναντι στον Έλληνα πολίτη, σε μια κορυφαία διαδικασία του καθολικού εμβολιασμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο παράδειγμα για το πώς πρέπει η χώρα να κινηθεί στα επόμενα χρόνια, στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, ως προς τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Κικίλιας σχολίασε ότι πάνω από το 85% των νοσοκομειακών ιατρών έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, σε νοσηλευτές, βοηθούς, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά. «Βεβαίως και θα θέλαμε να είναι καλύτερα τα νούμερα. Όπως όμως εξήγησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τώρα δίνεται μία μάχη, τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και εξακολουθούμε να πιεζόμαστε. Το Υπουργείο Υγείας δίνει διπλή μάχη: και στο ΕΣΥ για τον κορονοϊό, και για τον εμβολιασμό.

Σε δεύτερο χρόνο, όταν τα πράγματα στο ΕΣΥ δεν θα είναι “στο κόκκινο”, θα εξεταστεί από την ελληνική κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο θα διευθετηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό που δουλεύει στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας».

Check Also

Κικίλιας: Υπερπολλαπλάσια η αύξηση των εμβολιασμών στη Ρόδο και σε άλλα νησιά από την αρχή της “Γαλάζιας Ελευθερίας

Το mega εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. …