Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας: «Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας οι πολλές μικρές νίκες»

Κικίλιας: «Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας οι πολλές μικρές νίκες»

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Κεφάλαιο» και στη δημοσιογράφο Βίκυ Κουρλιμπίνη, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι η μη λήψη διαρθρωτικών μέτρων εκ μέρους της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για να συγκρατηθεί το clawback, έχει οδηγήσει στα σημερινά αποτελέσματα. «Είναι δεδομένο ότι, αν είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες διαπραγματεύσεις στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα είχαμε οικονομικό όφελος, επομένως και μικρότερο clawback», σχολίασε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου δίνει προτεραιότητα στη σωστή λειτουργία μιας αποτελεσματικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και, παράλληλα, θεσμοθετεί σύγχρονα μοντέλα διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης φαρμάκων, όπως οι συμφωνίες επιμερισμού του κόστους ελεγχόμενης εισαγωγής στην αγορά (managed entry agreements).

«Εστιάζουμε στον περιορισμό του clawback, αφ’ ενός μέσω του εξορθολογισμού και του ελέγχου της συνταγογράφησης και, αφ’ ετέρου, μέσω της σύναψης συμφωνιών ασφαλιστικής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση για τις ακριβές θεραπείες που επιβαρύνουν τη δαπάνη», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι τα Μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και ειδικότερα τα ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης της νόσου, ιδιαίτερα για ασθενείς με συννοσηρότητες, και το σκανάρισμα ορίζοντα (horizon scanning) είναι μερικά από τα σημαντικά εργαλεία για επιτάχυνση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημαντική δε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι και η –έστω μερική– μετατροπή του clawback σε μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων, νομοθετώντας τη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε κλινικές μελέτες και δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

Περί “παγώματος των τιμών
Η νομοθέτηση μηδέν αυξήσεων στα φάρμακα και μειώσεων σε πολλά έως 7% σημαίνει ότι μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλιζόμενων στο κόστος των φαρμάκων, σημειώνει ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι το Δελτίο Τιμών Φαρμάκου θα εκδοθεί εντός του έτους, όπως ορίζει ο νόμος.

«Ποιος είναι ο στόχος σας κύριε Υπουργέ;»
Οι πολλές μικρές νίκες, σημαντικές για τις ζωές των συνανθρώπων μας, είναι ο στόχος της παρούσας κυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος συμπλήρωσε ότι, μετά τη μείωση των «ουρών της ντροπής», από 1/1/2020 οι περιπατητικοί ογκολογικοί ασθενείς θα βρίσκουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Θύμισε, δε, τη διευκόλυνση των ασθενών που χρειάζονται παράγωγα αίματος (κυρίως γ-σφαιρίνη), η οποία επιτεύχθηκε πρόσφατα, αλλά και την υλοποίηση παράλληλα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ασθενών, ώστε να αποφευχθούν οι ελλείψεις των τελευταίων ετών. Τέλος, η δημιουργία ενός πλήρους κέντρου Ακτινοθεραπείας, εντός του νοσοκομείου «Σωτηρία», ήταν κάτι το οποίο τόνισε ο Υπουργός.

Δημόσια νοσοκομεία
Σε μια προσπάθεια να αλλάξει η σημερινή απογοητευτική εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, δίνει προτεραιότητα στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστημα επείγουσας φροντίδας.
Επιπλέον, θα ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υποστηρίζουν τα βαριά περιστατικά, ενώ σχεδιάζεται άμεσα η λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, εντός της Αττικής.
Παράλληλα, ο Υπουργός έκανε λόγο για ενεργοποίηση της Επιτροπής Λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας, προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει, για άλλη μια φορά, όλους τους επαγγελματίες Υγείας που, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία, υπηρετώντας τον πολίτη.

Αντικαπνιστικός
«Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως», δηλώνει κατηγορηματικά ο Βασίλης Κικίλιας. «Έχουμε θωρακίσει το κανονιστικό πλαίσιο, με μηχανισμούς ελέγχου, όπως η Ελληνική Αστυνομία, με αυστηροποίηση των ποινών, με πρωτοβουλίες ενημέρωσης… Το Υπουργείο Υγείας ενδιαφέρεται, πάνω από όλα, για την υγεία των πολιτών και γι’ αυτό ο τετραψήφιος αριθμός 1142, εκτός από γραμμή καταγγελιών, θα είναι ένα σύστημα Ενημέρωσης, Καταγραφής, Κινητοποίησης και Βοήθειας».
Το κάπνισμα δεν έχει να κάνει μόνο με την καταστολή, αλλά με την επιλογή των πολιτών να ζουν σε περιβάλλον υγείας, με την προαγωγή της πρόληψης και με την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα. Αλλά και με την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος σε όσους θέλουν να το κόψουν, σχολίασε ο Υπουργός.

Check Also

Κικίλιας: Υπερπολλαπλάσια η αύξηση των εμβολιασμών στη Ρόδο και σε άλλα νησιά από την αρχή της “Γαλάζιας Ελευθερίας

Το mega εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. …