Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / «Καμπανάκι» για τις καμπάνιες

«Καμπανάκι» για τις καμπάνιες

Αν ρωτούσαμε τη γνώμη οποιουδήποτε πολίτη για τον ρόλο του κράτους στην ενημέρωση και εκπαίδευσή του γύρω από σημαντικά θέματα, η απάντηση θα ήταν… ένα ειρωνικό ή απορημένο χαμόγελο. Δυστυχώς, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα απέχει πολύ από την εικόνα ενός σύγχρονου κράτους που ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας.

Με το ίδιο σκεπτικό και μια είδηση ότι το δημόσιο ξεκινά οργανωμένες καμπάνιες για το κοινό μόνο ως ευφάνταστο σενάριο θα μπορούσε κάνεις να την εκλάβει. Κι όμως, ήρθε η ώρα αυτή η εικόνα να αλλάξει.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε πρόσφατα στην πρόθεση του υπουργείου να ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο να ομογενοποιεί τις χορηγούμενες καμπάνιες ενημέρωσης, που έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με θέματα Υγείας, ώστε να μην γίνονται ανεξέλεγκτα. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να πραγματοποιούνται ευρύτερες οργανωμένες καμπάνιες για συγκεκριμένες νόσους με τη μεσολάβηση του Υπουργείου, όπου θεωρηθεί απαραίτητο.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, θα μπορούσε να μας πάει πολύ πίσω. Κακά τα ψέματα… Σε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία παρενέβη το δημόσιο κατά το παρελθόν, το μπλόκο ήταν αναπόφευκτο. Γιατί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι συζητήσεις επί συζητήσεων και οι ενστάσεις επί ενστάσεων, δεν αφήνουν τίποτα να προχωρήσει και να κυλήσει ομαλά.

Ο ρόλος της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών βρίσκεται εδώ και χρόνια κατ’ εξοχήν στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα και χάριν στις δικές του ενέργειες απέκτησε το κοινό μία σφαιρικότερη εικόνα για σημαντικές παθήσεις, ώστε να μπορεί να τις αναγνωρίσει, να τις αντιμετωπίσει σωστά και, το σημαντικότερο, να τις προλάβει.

Αυτό που πρέπει να γίνει, δεν είναι να παρέμβει το κράτος στις δράσεις αυτές, αλλά το δημόσιο να αποκτήσει μια σύγχρονη εικόνα και να συμβάλλει, πλέον, καταλυτικά με τις δικές του ιδέες και δράσεις στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο Βασίλης Κικίλιας μπορεί και πρέπει να ταρακουνήσει την «χρόνια παθητικότητα» του δημόσιου τομέα και να δώσει στο υπουργείο Υγείας τον δυναμικό ρόλο που πρέπει να έχει σε μία σύγχρονη κοινωνία. Οι ανάγκες αλλάζουν, οι απαιτήσεις αυξάνονται και το κράτος πρέπει να είναι παρόν με το πιο καλό του πρόσωπο.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 10 Νοεμβρίου

Check Also

Κορονοϊός: Έρχονται νέα μέτρα

Έρχονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού …