Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Καμία «έκπτωση» στο θέμα των εμβολιασμών

Καμία «έκπτωση» στο θέμα των εμβολιασμών

Μόνο η «Επιχείρηση Ελευθερία» μπορεί να δώσει πραγματικά μηνύματα αισιοδοξίας στους πολίτες. Κανένα σενάριο για το πότε θα ανοίξει τι δεν μπορεί να τονώσει την ψυχολογία των πολιτών. Αντιθέτως, η συνεχής διάψευση των προβλέψεων, λόγω των απρόβλεπτων εξάρσεων της πανδημίας ενισχύει την απογοήτευση και παίζει με τις αντοχές τους.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνησή του είναι ξεκάθαρο: αφήστε τα σενάρια, δουλέψτε σκληρά για την επόμενη ημέρα και ρίξτε όλο το βάρος στους εμβολιασμούς. Μόνο η εξασφάλιση της επιθυμητής ανοσίας θα μπορέσει να μας δώσει σταδιακά τις ζωές μας πίσω.

Γι’ αυτό η διαδικασία των εμβολιασμών θα πρέπει να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και να μην επιτρέπεται καμία «έκπτωση». Οι παρατυπίες που καταγράφονται κατά καιρούς με τους εμβολιασμούς κομματικών στελεχών και όχι μόνο εκτός σειράς θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Δηλώσεις τύπου «Αφήνουμε τους παραβάτες στην ηθική απαξίωση της κοινωνίας», όπως αυτή του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους, δεν μπορούν να κατευνάσουν την οργή των πολιτών. Ο ίδιος όταν ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα των εμβολιασμών, δεσμεύτηκε για διαφάνεια σε όλα τα στάδιά του. Και η διαφάνεια απαιτεί αυστηρά μηνύματα και απόδοση ευθυνών σε όσους θεωρούν ότι είναι υπεράνω των καθορισμένων διαδικασιών.

Εκτός από τα προβλήματα που υπάρχουν κατά καιρούς με την πλατφόρμα των ραντεβού, προκύπτουν κι άλλα θέματα στην πορεία των εμβολιασμών, τα οποία πρέπει να επιλύονται άμεσα. Υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις πολιτών με βεβαρημένο ιστορικό υγείας, τους οποίους το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων, ορθώς πράττοντας, αρνείται να εμβολιάσει, ζητώντας τους να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους στο ασφαλέστερο περιβάλλον ενός νοσοκομείου. Ωστόσο τέτοια δυνατότητα δεν παρέχεται στην πλατφόρμα, ούτε και υπάρχει κάποιος τρόπος επικοινωνίας για την διευθέτηση τέτοιων θεμάτων. Αν δεν ληφθεί υπόψιν το πρόβλημα, ενδέχεται να γίνει σοβαρότερο όταν αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, που επίσης σε πολλές περιπτώσεις θα απαιτείται η ασφάλεια του νοσοκομειακού περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών.

Είναι λογικό σε μία τόσο μεγάλη και πρωτόγνωρη προσπάθεια που γίνεται να υπάρχουν και αναποδιές και απρόβλεπτα κωλύματα. Ωστόσο, με καίριες αντιδράσεις και άμεση ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα σε χρόνο ντε τε. Αυτό το μοναδικό όπλο αισιοδοξίας που έχουμε στα χέρια μας, δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέψουμε να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Άμεση η ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αναγνωρίζει τα σημαντικά επιτεύγματα της εθνικής προσπάθειας για την ταχεία επίτευξη …