Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Και 3ο και 4ο lockdown αν χρειαστεί

Και 3ο και 4ο lockdown αν χρειαστεί

Τα πράγματα είναι ζόρικα. Η κοινωνία στα όρια, η οικονομία πιέζεται, τα δεδομένα ανατρέπονται ημέρα με την ημέρα. Και όλο αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Δεν εμφανίζει μεταλλάξεις ο ιός μόνο στην Ελλάδα, δεν καθυστερούν οι παραδόσεις των εμβολίων μόνο στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη που βρίσκεται προ εκπλήξεων λόγω της «αλλοπρόσαλλης» συμπεριφοράς του ιού και αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της.

Όλα τα παραπάνω ταλαιπωρούν την παγκόσμια κοινότητα και οι δυσκολίες, τα διλήμματα, η αγανάκτηση είναι κοινές προκλήσεις σχεδόν σε κάθε άκρη της γης. «Αν πάμε σε 3ο lockdown θα καταρρεύσουμε», υποστηρίζουν πολλοί. Και δεν έχουν άδικο. Αλλά τι βάζεις σε προτεραιότητα όταν έχεις το πιστόλι στον κρόταφο; Την ανθρώπινη ζωή ή την ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα;

Δεν αμφισβητεί κανείς την αξία της επιστροφής αυτής η οποία σίγουρα θα συμβάλει στην «ανοικοδόμηση» της οικονομίας αλλά και των αντοχών των πολιτών, η ψυχική υγεία των οποίων βρίσκεται σε οριακό σημείο. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία της εξόδου, της κοινωνικοποίησης, της δημιουργικής συναναστροφής με συναδέλφους, μιας εκδρομής, ενός καφέ με φίλους, μιας αγκαλιάς. Και σίγουρα καμιά κυβέρνηση στον κόσμο δεν θέλει να «ποινικοποιήσει» όλα τα παραπάνω χωρίς λόγο και αιτία.

Έχει καταστεί σαφές από την πρώτη ημέρα της πανδημίας ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν άγνωστο και απρόβλεπτο εχθρό. Όσο και αν η εμπειρία αυτών των μηνών μας βοηθά να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον νέο κορονοϊό, ο τελευταίος δεν παύει να μας εκπλήσσει αρνητικά. Επομένως, οι επιλογές είναι ελάχιστες. Ή μάλλον μία: η προστασία της Υγείας, της ανθρώπινης ζωής.

Αν η επίτευξη του παραπάνω στόχου απαιτεί και τρίτο και τέταρτο lockdown, πιο αυστηρά μέτρα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των μεταλλάξεων και των εμβολίων, έτσι θα πρέπει να κινηθούμε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πράττει τα δέοντα για την συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ και την εξασφάλιση της απαραίτητης εμβολιαστικής κάλυψης, σχεδιάζοντας παράλληλα την επόμενη ημέρα που θα έχει επίσης τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε ασφαλείς την οριστική νίκη.

Μπορεί να φαίνεται ότι η πανδημία μας στέρησε το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής, ωστόσο καθαρά οι δικές μας αποφάσεις και συμπεριφορές καθορίζουν την εξέλιξη της μάχης αυτής.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Κάθετα αντίθετος ο ΠΙΣ στην παράταση της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών

Ρητά αντίθετος στην παραμονή και την παράταση του μέτρου της επιστράτευσης των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που …